"BiH puno gubi jer nema vlasti"
0

Davutoglu postao počasni doktor Univerziteta u Tuzli

Piše: D. Brkić
Ahmet Davutoglu na Univerzitetu u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, jedanaesti je počasni doktor nauka Univerziteta u Tuzli, a priznanje je primio danas.

Ministar Davotuglu je još jednom naglasio kako su BiH i Turska prijateljske zemlje, a da je on danas dobio razlog više za afirmaciju prijateljstva jer je postao počasni doktor nauka na Univerzitetu u Tuzli. Na press konferenciji se ministar Davutoglu, osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u BiH, prvenstveno na krizu u formiranju vlasti.

“U svijetu ima još mnogo zemalja koje imaju problema s formiranjem vlasti. Primjer je Belgija. No, u BiH je kriza specifična, jer BiH jako puno gubi što vlast nije formirana. Ti gubici se mogu mjeriti i godinama”, kazao je ministar Davotuglu, naglasivši kako se vlast u BiH mora formirati što prije kako bi naša zemlja imala otvoren put ka euroatlanski integracijama.

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović, ustvrdio je kako ministar Davutoglu afirmiše zapadne vrijednosti na Istoku, ali i vrijednosti Istoka na Zapadu, te razvoju univerzalnih humanističkih ideja i načela.

Nakon svečane ceremonije u Tuzli ministar Ahmet Davotoglu svoju posjetu našoj zemlji nastavlja u Sarajevu, gdje će se u posljepodnevnim satima sastati sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Svenom Alkalajom.

Podsjetimo kako je Senat Univerziteta u Tuzli na svojoj posljednjoj sjednici donio jednoglasnu odluku o dodijeli zvanja počasnog doktora nauka prof. dr Ahmetu Davutogluu, a u odluci je navedeno kako se zvanje počasnog doktora nauka dodijeljuje za doprinos razvoju društvene misli, političkih nauka, diplomatije, novom razumijevanju zajedničke prošlosti BiH i Turske, afirmaciji međunarodnog, pravnog, političkog i historijskog subjektiviteta BiH, multilateralnom pomirenju, saradnji i uspostavi dobrosusjedskih odnosa, mira i tolerancije, diplomatskog rješavanja sporova i otvorenih pitanja u svijetu, uspostavi istinske saradnje i punog razumijevanja među svim narodima i državama, posebno doprinosu razvoja multilateralizma i dobrosusjedstva na području Zapadnog Balkana, Kavkazu, Bliskom istoku, jačanju dobrih odnosa, saradnje, razumijevanjaa između Istoka i Zapada.