BiH
0

Davidson: Slobodni i neovisni mediji esencijalni dio svake prave demokratije

FENA
Slobodni i neovisni mediji esencijalni su dio svake prave demokratije, ocijenio je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson na seminaru koji je održan jučer u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, Davidson je kazao da je nekoliko institucija dalo visoku ocjenu o medijima u BiH.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija u svom nedavno objavljenom izvještaju o BiH ocijenio je da je medijska situacija u državi "jedan od najnaprednijih samoregulirajućih mehanizama u Evropi", a Indeks slobode medija širom svijeta stavio je BiH na 21. mjesto.

Reporteri bez granica čak su BiH, kada se radi o slobodi medija, stavili ispred država, kao što su Belgija ili SAD.

Iako je sloboda izražavanja kao ljudsko pravo garantirana Daytonskim ustavom, ambasador Davidson napominje da je BiH uspostavila i nekoliko institucija kao prevenciju zloupotrebe ovoga prava od medija.

Tako su Kodeks za štampu i Vijeće za štampu nadležni za samoreguliranje štampanih medija, dok je Regulatorna agencija za komunikacije nadležna za elektronske medije. Također, postoji i Zakon o slobodi pristupa informacijama i Zakon o zaštiti od klevete.

-Postojanje naprednog regulatornog okvira nije dovoljno da bi se osiguralo postojanje istinski slobodnih i neovisnih medija, ustvrdio je šef OSCE-misije, dodajući da to podrazumijeva i odgovoran pristup novinara njihovom poslu.

Naglasio je da je funkcija medija da djeluju kao čuvari javnog interesa te kao kontrolni mehanizam rada organa vlasti. Dodao je također da novinari, urednici, izdavači i emiteri, trebaju "bar pokušati biti maksimalno objektivni i odani činjenicama“.

Ambasador Davidson ocjenjuje da je zanimanje koje su odabrali studenti žurnalistike časno i da ima posebno mjesto u demokratskom društvu.

S obzirom na trenutne političke tenzije u državi, istaknuo je da novinari imaju posebnu odgovornost u omogućavanju da "se prvi grubi nacrt historije piše što je moguće tačnije, jer važnost koju imaju standardi profesije i etičko novinarstvo nikada nije bila veća".

Ovaj seminar, treći u seriji ovakve vrste, organizirao je OSCE u saradnji s Vijećem za štampu.