BiH
0

Davidson: 2006. – godina značajnih prekretnica u BiH

FENA
U kratkotrajnoj suvremenoj historiji nezavisne Bosne i Hercegovine 2006. godina bila je godina ispunjena značajnim događajima - počela je i završila značajnim prekretnicama - otvaranjem pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU i članstvom u NATO-ovom Partnerstvu za mir, izjavio je u razgovoru za Fenu šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson.

"Ova slika, naravno, nije bila obilježena isključivo uspjehom. Ratni zločinci i dalje su na slobodi, reforma policije još nije okončana, Ustav je i dalje neizmijenjen. Bosna i Hercegovina i dalje za svaki korak naprijed napravi jedan korak unazad", upozorio je ambasador Davidson.

Govoreći o aktivnostima Misije OSCE-a u BiH, Davidson je naveo da je u njenim aktivnostima u oblasti ljudskih prava i demokratizacije tokom 2006. godine ostvaren značajan napredak.

"Naša dugotrajna podrška reformi institucije ombudsmena, naprimjer, dostigla je vrhunac u martu ove godine kada su usvojeni amandmani potrebni za ujedinjenje tri odvojene institucije u zemlji u jednu instituciju ombudsmana. Naši službenici za demokratizaciju pomogli su službenicima Vlade Federacije BiH u pripremi Zakona o lokalnoj samoupravi, koji sada općinama daje i mandat i sredstva koja će im konačno omogućiti da svojim građanima služe na način na koji građani to zaslužuju", kazao je Davidson.

Misija OSCE-a je međutim u svom radu naišla i na velike teškoće. One su najuočljivije u oblasti obrazovanja.

"Bili smo svjedoci sve veće tendencije ka podjelama na osnovu etničke pripadnosti u osnovnom i srednjem obrazovanju, koje su upravo suprotne duhu, a u nekim slučajevima i slovu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji je državni parlament usvojio gotovo jednoglasno prije nešto više od tri godine", naglasio je Davidson.

U isto vrijeme, kazao je, još jedan pokušaj usvajanja zakona o visokom obrazovanju propao je iz istih razloga kao i svi raniji pokušaji. Ti razlozi nisu toliko povezani s obrazovanjem koliko su povezani s kontrolom sredstava i pravima na jezik, kao i s ostalim pitanjima političke prirode.

"U obrazovanju, kao i u životu u BiH uopće, politika je prisutna u prevelikoj mjeri, a uski politički interesi i ciljevi dobro cijele zemlje stavljaju u drugi plan", ocijenio je Davidson.

U 2007. godini Misija OSCE-a namjerava nastaviti rad na realizaciji svojih aktivnosti u ključnim oblastima demokratizacije, ljudskih prava, obrazovanja i regionalne vojne stabilizacije.

Nastojat će nastaviti napredak ostvaren u 2006. godini u svakoj mogućoj prilici i savladavati teškoće koje joj se nađu na putu, u partnerstvu sa vlastima Bosne i Hercegovine.

"Činimo to jer dijelimo zajednički cilj sa svim ljudima i narodima BiH, a to je izgradnja moderne, demokratske države koja poštuje ljudska prava i vladavinu zakona, države kojom vlada mir, kako unutar njenih granica, tako i u njenom odnosu sa susjednim drzavama i države koja je spremna zauzeti mjesto koje joj pripada u većoj evropskoj porodici naroda", izjavio je za Fenu šef Msijije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson.