BiH
0

Davidović zadovoljan postignutim napretkom

FENA
Glavni pregovarač BiH Igor Davidović izrazio je danas zadovoljstvo postignutim solidnim napretkom na trećoj tehničkoj rundi pregovora sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koja je u protekla dva dana održana u Sarajevu.

Glavna tema treće tehničke runde bila je slobodna trgovina, a Davidović je najavio narednu tehničku rundu u oktobru, kada bi se trebalo nastaviti usaglašavanje o slobodnoj trgovini.

Prema riječima šefa pregovaračkog tima EU, šefa Odsjeka za BiH i Albaniju u generalnom Direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirka Langea, na ovoj rundi se razgovaralo o trgovinskim koncesijama u okviru SAA za sve industrijske, poljoprivredne i ribarske proizvode.

EU je sugerirala liberalizaciju trgovine svih proizvoda za izvoz u EU, osim za neke poljoprivredne i ribarske, ali i olakšice za izvoz iz EU. Lange je, međutim, naglasio da EU nastoji prilikom razgovora o liberalizaciji voditi računa o osjetljivim proizvodima, jer ne želi uništavati proizvodnju niti u BiH niti u EU. Zato je ocijenio da su ovi razgovori veoma važni kako bi se razjasnio položaj obje strane.

Pregovarači su naglasili da liberalizacija znači postepeno snižavanje carina, ali će za neke od osjetljivih proizvoda biti ostavljen tranzicioni period.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je izjavio kako je sa delegacijom EU razgovarano i o redovnom godišnjem izvještaju o napretku BiH, čiji se završetak očekuje u oktobru. Evropskoj komisiji su dostavljeni prilozi koji se odnose na napredak u oblastima obuhvaćenim izvještajem. Topčagić je najavio da će prije zaključenja izvještaja biti još kontakata sa EU i upozorio je kako od napretka u prioritetima iz Evropskog partnerstva zavisi i potpisivanje SAA.

Lange je dodao da će izvještaj o napretku dati sveobuhvatnu procjenu koja će sadržavati i ocjenu da li se može zaključiti SAA. Pritom je naveo da se u tehničkom dijelu pregovori mogu zaključiti na nivou pregovarača, dok je za drugi korak, parafiranje SAA od strane EU, potrebno ne samo zaključenje tehničkog dijela, već i ispunjavanje drugih kriterija. Tek tada Evropska komisija može preporučiti državama članiocama potpisivanje SAA, a nakon toga ratifikaciju.

Lange je kazao da trenutno nije u poziciji da kaže da li će najava Direkcije za reformu policije da će se akcioni plan pojaviti tek 30. novembra odgoditi zaključenje SAA, ali je upozorio da će se u izvještaju o napretku dati potpuna ocjena o napretku, kao i onome šta je još ostalo da se uradi.

"Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", poručio je Lange. Upitan da li će odluka Ustavnog suda FBiH u vezi sa Zakonom o javnom RTV sistemu Federacije uticati na ispunjavanje obaveza u jednoj od ključnih oblasti, direktor Topčagić je kazao da odluka Ustavnog suda predstavlja novi momenat i da je sada potrebno vidjeti kako istovremeno ispoštovati i odluku i uvjete EU.