BiH
0

Davidović: Problem saradnje s Hagom riješiće se prije potpisivanja sporazuma

FENA
Glavni pregovarač BiH s Evropskom unijom Igor Davidović uvjeren je da će se ono što se smatra problemom saradnje s Haškim tribunalom riješiti prije samog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da naša zemlja neće imati to opterećenje u momentu kada se pregovori uspješno okončaju.

Davidović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da se pitanje saradnje s Haškim tribunalom postavlja svakom prilikom, ali da u ovoj fazi, pitanje stepena saradnje s Haagom nije podvlačeno.

"Nama se kroz sami sporazum nameće normativna obaveza pune saradnje s Tribunalom", kazao je Davidović dodajući da ne postoji nijedan razlog da se saradnja s Haagom ne intenzivira u svakom okviru u kojem je to moguće.

Izrazio je uvjerenje da se do kraja godine tehnički mogu završiti pregovori BiH s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da se, eventualno, jedna runda može prenijeti ili iz nekih drugih razloga ili potreba pregovori potraju nešto duže od kraja godine.

On je naveo i da je mnogo bolje pregovore obaviti kvalitetno, nego u kratkom roku jer se radi o suviše ozbiljnoj stvari da bi se forsirali rokovi.

Govoreći o uvjetima viznog režima za građane BiH, istaknuo je da su tu velika nadanja samim početkom i vođenja pregovora, te da ne smatra stimulativnim bilo kakvo pooštravanje viznog režima ili povećanje takse za izdavanje viza koje naši građani ionako dobijaju teško, mukotrpno i "u jednom ponižavajućem procesu".