BiH
0

Davidović: Ne napuštam pregovore s Evropskom komisijom

FENA
Igor Davidović
Igor Davidović
Koordinator Vijeća ministara za Srebrenicu Igor Davidović danas je nazvao spekulacijama pojedine navode da napušta funkciju glavnog pregovarača BiH s Evropskom komisijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nakon što je imenovan za koordinatora za Srebrenicu.

"Pretpostavljam da su se spekulacije pojavile nakon što smo prije nekoliko dana imali još jednu verifikaciju izmjene pregovaračke pozicije koja je po svemu trebalo da je posljednji krug u vođenju pregovora, čime se pregovori i faktički tehnički okončavaju", kazao je Davidović.

On je kazao da će u svom radu u vezi sa Srebrenicom predstavljati Vijeće ministara BiH, ali da to ne znači da će napustiti pregovore koje BiH vodi s Evropskom komisijom o ispunjavanju obaveza u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te da u toj funkciji ostaje do okončanja procesa.

Davidović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da će se njegov angažman u vezi sa Srebrenicom zasnivati na koordinaciji ekonomske konstrukcije za obnovu te općine, a razgovarat će i s lokalnim vlastima Srebrenice i stanovnicima te općine.

Zajedno s koordinatorima entitetskih vlada trebalo bi da se stvori novo tijelo koje bi trebalo da amortizuje političke tenzije, a više se fokusira na ekonomske probleme u Srebrenici, istakao je.

Potvrdio je da je s koordinatorom kojeg je imenovao visoki predstavnik u BiH Cliffordom Bondom u telefonskom kontaktu te očekuje da će sutra u Sarajevu razgovarati.