BiH
2

David M. Robinson imenovan za prvog zamjenika Valentina Inzka

FENA
David M. Robinson
David M. Robinson
Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je dobrodošlicu Davidu M. Robinsonu, američkom diplomati, koji je preuzeo dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko.

"Ambasador Robinson je izuzetno iskusan diplomata. Njegovo imenovanje na ovu funkciju još je jedan dokaz opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za mir u Bosni i Hercegovini. Izuzetno mi je zadovoljstvo poželiti mu dobrodošlicu u naš tim dok nastavljamo raditi na rješavanju preostalih izazova u okviru poslijeratnog oporavka ove zemlje. Potrebno je hitno provesti reforme na koje se već godinama čeka. Zadovoljstvo mi je što će ambasador Robinson biti dio tih nastojanja", rekao je visoki predstavnik.

Prije sadašnjeg imenovanja u Bosni i Hercegovini, ambasador Robinson obavljao je dužnost pomoćnika šefa misije u Ambasadi SAD u Afganistanu.

Prije toga, radio je na mjestu zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za stanovništvo, izbjeglice i migracije SAD-a i bio je odgovoran za Evropu, Centralnu Aziju i Sjevernu i Južnu Ameriku, te, između ostalog, i za prihvat izbjeglica iz cijeloga svijeta, saopćeno je iz OHR-a.