Zemlja koja nudi mogućnosti
0

David Cameron pozvao građane BiH u V. Britaniju

Sarajevo-x.com
David Cameron (Foto: AP)
David Cameron (Foto: AP)
Vlada Velike Britanije pokrenula je veliku svjetsku kampanju pod nazivom "Great" kojom se promoviše Velika Britanija kao mjesto za posjete, studij, rad, investiranje i poslovanje. Usljed kraljevskog vjenčanja ove godine, te Olimpijskih igara u Londonu i kraljicinog dijamantskog jubileja naredne godine, Velika Britanija privlači veliku pažnju javnosti. Stoga je britanska vlada odlučila iskoristiti ovu nesvakidašnju priliku i osigurati da 2012. godina ne bude samo godina sporta već i prilika za promociju svega onog sto Britanija nudi.

Povodom pokretanja kampanje oglasio se i premijer Velike Britanije David Cameron koji se saopćenjem obratio svjetskim medijima, te pozvao građane BiH da iskoriste prednosti koje nudi njegova zemlja i da posjete Veliku Britaniju.

"Sljedeće godine, dolaskom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u London, najuzbudljivija predstava na svijetu će stići u jedan od najdinamičnijih gradova na planeti.

Biti domaćin Igara je velika časti i ja sam ponosan, jer je Britanija potpuno spremna da priredi spektakularno sportsko ljeto. Ali ovo je istovremeno i velika prilika; šansa da svijet ponovno otkrije sve ono što naša zemlja nudi.

Ono po čemu nas možda najviše poznajete su naši zamkovi i katedrale, naša istorija i kulturna baština – i da, kao što smo vidjeli tokom kraljevskog vjenčanja početkom godine, tradicija u Britaniji je živa i zdrava. Ali to je samo jedna strana britanske priče. Danas smo mi moderna i kreativna zemlja; jedno od najboljih mjesta na svijetu za posjete, studije, rad, investiranje i poslovanje.

Stoga želim učiniti više od pukog poziva najboljim sportistima Bosne i Hercegovine da dođu u London sljedeće godine. Želim ovaj poziv uputiti cijeloj vašoj zemlji.

Ako ste poduzetnik ili investitor, ovo je prilika da otkrijete nove mogućnosti u zemlji koja prostire crveni tepih za osobe poput vas. Moja vlada je odlučna u namjeri da Veliku Britaniju učini najboljim mjestom za pokretanje novih poslova. Smanjujemo porez na dobit na najniži nivo u G7, povećali smo broj poreskih povlastica kako bi pomogli kompanijama u začetku i brzorazvijajućim kompanija, te smo uveli novu posebnu vizu za poduzetnike, sve to kako bi privukli najbolje na naše obale.

Danas u Britaniji možete pokrenuti kompaniju za manje od dvije sedmice – to je dva puta brže od evropskog prosjeka. Ne čudi što svakih 100 sekundi u Velikoj Britaniji se pokrene nova kompanija.

Ako ste student, 2012. je šansa da saznate više o zemlji koja ima četiri od deset najboljih svjetskih univerziteta. Mi smo već dobili više od 80 Nobelovih nagrada za nauku i tehnologiju, a kroz investiranje u centre za nauku, istraživanje i inovacije, želimo da taj broj povećamo. Jedan od najbitnijih faktora koji privlače studente na britanske univerzitete su njihovi bliski odnosi sa najvećim svjetskim brendovima u svim oblastima, od farmaceutske industrije do inžinjeringa.

Dakle, ako tražite fantastične mogućnosti za učenje i napredovanje, pogledajte šta vam mi nudimo.

Za sve ostale, turiste i posjetioce, pozivamo vas da na novi način sagledate Britaniju. Ovo je zemlja gdje veliki domaći bendovi poput Coldplay i Radiohead sviraju na najpopularnijim festivalima poput Glastonburškog. Ovo je mjesto sa predjelima koji svojom ljepotom oduzimaju dah i fascinantnom kulturnom baštinom gdje možete koračati stazama kojima su nekad kročili ličnosti poput Henrija VIII i Vinstona Čerčila.

Tri od pet najboljih svjetskih muzeja nalaze se u Velikoj Britaniji, a pored njih tu su i najnovije muzičke, pozorišne i likovne atrakcije u kojima možete uživati u svakom gradu i mjestu. I najvažnije, Britanija je tolerantna, otvorena i prijateljska zemlja - mjesto na kom će vas srdačno dočekati.

Britanci su možda poznati po našoj suzdržanosti i povučenosti, ali u 2012. godini imamo mnogo toga za proslaviti, mnogo toga o čemu ćemo na sav glas pričati i čime ćemo se ponositi. Biće to veliki trenutak za Britaniju i mi ćemo učiniti sve da cijeli svijet u njemu učestvuje.

Radujemo se skoro susretu!", napisao je Cameron.