Posvećeni narodu u našoj zemlji
0

David Barth novi direktor USAID-a u BiH

FENA
David Barth
David Barth
Imenovanjem Davida J. Bartha za novog direktora misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini poslana je poruka duboke i kontinuirane posvećenosti američke vlade narodu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz USAID-a.

Prije dolaska u BiH David Barth obavljao je dužnost zamjenika šefa kabineta administratora USAID-a u Washingtonu. Kao direktor misije USAID-a u BiH, Barth će nadgledati najveći dio budžeta američke vlade namijenjenog projektima pomoći građanima u BiH, koji za ovu godinu iznosi 44 miliona dolara.

On će predvoditi USAID-ove napore na promoviranju euroatlantskih integracija u BiH jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje ispunjavaju potrebe građana i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije, čime će se za sve građane osigurati bolje ekonomske mogućnosti.

"Veoma sam sretan što mi se ukazala prilika da budem na čelu misije USAID-a u Bosni i Hercegovini. BiH je zemlja bogate kulture i naslijeđa, sa ogromnim, prekrasnim prirodnim resursima. Ali njeno najveće blago su njeni građani. Želim da naša misija bude jak partner građanima Bosne i Hercegovine, kako bi oni, za sebe, mogli osigurati mirnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju u kojoj će svi građani imati jednake mogućnosti", rekao je Barth, navodi se u saopćenju.

Prije nego što je imenovan na poziciju direktora misije u BiH, Barth radio je na nekoliko visokih pozicija u Washingtonu, radeći na pitanjima razvoja USAID-ove politike i programa u svijetu.

Kao zamjenik šefa kabineta administratora USAID-a, bio je nadležan za pružanje podrške politici i administraciji Agencije, a uime administratora USAID-a Rajiva Shaha i njegovog vodećeg tima.

Radio je na kreiranju i provođenju agende administratora Shaha, koja se tiče reforme agencije, što je USAID-u osiguralo ulogu vodeće svjetske razvojne agencije.

Tokom 2011. godine Barth je obavljao dužnost zamjenika pomoćnika administratora za zakonodavne poslove i odnose sa javnošču i bio je direktor Ureda za obrazovanje. Osim punog povjerenja lidera USAID-a u Washingtonu, Barth ima i bogato iskustvo u oblasti razvoja,a koje je stekao radeći širom svijeta.

Obavljao je i dužnost direktora USAID-ovog Ureda za programe Bliskog Istoka i regionalnog pravnog savjetnika za Egipat, Jemen, Jordan, Maroko i Liban. Također je radio u Centralnoj Americi kao regionalni pravni savjetnik za Gvatemalu, Panamu i Nikaragvu.

Bio je i vršilac dužnosti direktora misije u više zemalja, od kojih je posebno vrijedno istaći Liban nakon vojnog konflikta 2006. godine.

Barth je diplomirao na Univerzitetu Boston i Nacionalnom pravnom centru na Univerzitetu Washington, sa počastima. Dobitnik je Harold Shapiro nagrade za rad u javnoj službi i stipendije Murray Snider Public Interest. Dobitnik je brojnih nagrada za rad u USAID-u, uključujući dvije nagrade za izuzetna distignuća 2011 godine.

Položio je zakletvu za direktora misije USAID-a za BiH 27. jula 2012. godine u Washingtonu.

Do danas, Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala je 1,6 milijardi dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.