BiH
0

Dautbašić: Snažna podrška bezviznom režimu

SRNA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Predstavnici vlasti Švicarske snažno su podržali bezvizni režim za građane BiH, izjavio je za Srnu šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić nakon dvodnevnog sastanka u Bernu, koji je održan u sklopu migracionog partnerstva između dvije zemlje.

Dautbašić je rekao da je tokom sastanaka sa predstavnicima švajcarskih vlasti razgovarano o viznoj liberalizaciji i provođenju Ugovora o readmisiji, odnosno o povećanju broja lažnih azilanata iz BiH u Švicarskoj.

"Razgovarali smo o modalitetima brže i bolje saradnje kada je riječ o provođenju Ugovora o readmisiji, odnosno o bržoj razmjeni informacija, koja može biti od velike koristi za dvije zemlje", rekao je Dautbašić.

On je naglasio da je Švicarska, nakon Švedske i Njemačke, treća zemlja koja ima problem sa povećanjem broja lažnih azilanata iz BiH.

"To je bio jedan od razloga zbog kojeg smo i posjetili kolege u Švicarskoj, te iznašli način i pomogli da se taj broj smanji", rekao je Dautbašić.

On je napomenuo da su švajcarske vlasti u avgustu izmijenile legislativu kako bi se znatno skratila procedura odbijanja zahtjeva za azil.

"Dakle, ko god da iz BiH zatraži azil u Švicarskoj može računati na to da će najkasnije u roku od mjesec dana biti deportovan iz te zemlje, uz zabranu putovanja u zemlje Šengena u trajanju od dvije do pet godina", rekao je Dautbašić.

On je istakao da BiH sve svoje obaveze iz Mape puta o liberalizaciji viznog režima ispunjava u potpunosti.