Još nije počela razmjena podataka
0

Dautbašić: Opada broj lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj i Švedskoj

FENA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Redovan sastanak monitoring timova zemalja zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske komisije, na kojem je prezentirano trenutno stanje kad su u pitanju brojevi lažnih azilanata u zemljama Šengena i Evropske unije, održan je danas u Briselu, kazao je Agenciji Fena, šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Prema njegovim riječima, primjetno je opadanje brojeva lažnih azilanata u totalu, kad su u pitanju sve zemlje zapadnog Balkana.

"Pozitivno je istaći da je u opadanju broj lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj kao i u Švedskoj i s te strane možemo biti zadovoljni. Ali nikako ne možemo biti zadovoljni činjenicom, na što nam je izuzetno skrenuta pažnja, na podatak da razmjena policijskih baza podataka još uvijek nije počela, da sistem ne funkcioniše. Vrlo smo jasno kritizirani zbog toga kao država, jer to smo trebali da završimo još prije par godina, kada su se ispunjavali preduslovi iz Mape puta za bezvizni režim", kazao je Dautbašić.

Iz tog razloga su nas, dodao je on, čelnici Evropske komisije pozvali da se to pitanje što prije riješi budući da bi na narednom sastanku najviših foruma Evropske unije Bosna i Hercegovina zbog očiglednog neispunjavanja ovog preduslova mogla doći u određene probleme.

"To bi bilo jako loše nakon svih ovih poduzetih aktivnosti koje Ministarstvo sigurnosti i Monitoring tim poduzimaju na smanjenju broja lažnih azilanata, da zbog jednog davno propisanog preduslova dođemo u probleme", kazao je Dautbašić.