U četvrtak sastanak
2

Dautbašić: Bh. azilanti će biti vraćeni iz Njemačke

FENA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Feni da će u četvrtak u Sarajevu biti održan sastanak Monitoring tima BiH s policijskim oficirima za vezu Njemačke i Švedske koji imaju sjedište u Zagrebu, odnosno u Beogradu.

"To će biti operativni sastanak gdje ćemo dogovoriti modalitete buduće saradnje da bi protok informacija bio što brži i da bismo mogli reagirati na buduće pojave što brže i što efikasnije", kazao je Dautbašić.

Operativno ćemo, dodao je, ubrzati proceduru razmjena podataka, naročito s kolegama iz Njemačke, što je jako bitno.

"Mjere koje smo poduzimali sa švedskim kolegama su očigledno urodile plodom tako da je u ovom momentu broj lažnih azilanata u Švedskoj opao, apsolutno nemamo više neuralgičnih situacija, tako da se možemo posvetiti problemu i eskalaciji koja je bila protekli mjesec u Njemačkoj", kazao je Dautbašić.

Naime, u Njemačkoj je u oktobru bilo 630 lažnih azilanata iz BiH.

"Ovo je već treći put da imamo jednu neuralgičnu situaciju. Prvi put je to bilo s Belgijom krajem prošle godine kada smo s belgijskim kolegama uspostavili jako dobru komunikaciju i jako brzo smo uspjeli 'razbiti' ovu pojavu.

Potom, ljetošnji egzodus ka Švedskoj koji je bio izuzetno veliki jer je više od 1.400 naših građana otišlo, ali gotovo svi su već vraćeni", podsjetio je Dautbašić.

Vidjet ćemo, dodao je, na koji način ćemo i u kom vremenu zaustaviti ovo kada je u pitanju Njemačka.

"Oni će sigurno biti vraćeni u BiH, tu nema dileme", kazao je Dautbašić.

Najavio je da bi do kraja ove sedmice u BiH trebali biti vraćeni lažni azilanti koji su vjerovatno iz Švedske prešli granicu u Finsku i tamo pokušali ostvariti svoje pravo na azil, jer su uvidjeli da ih u Švedskoj očekuje odbijenica.