Mnogo lažnih azilanata u Švedskoj
0

Dautbašić: Bezvizni režim za BiH nije ugrožen

SRNA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Šef Monitoring tima BiH za praćenje bezviznog režima Bakir Dautbašić izjavio je da BiH ne može biti zadovoljna brojem svojih državljana koji su u prošloj godini zatražili azil u zemljama EU, ali je dodao da bezvizni režim nije ugrožen.

"U prvoj godini bezviznog režima 1.300 državljana BiH zatražilo je azil u zemljama EU, od čega 980 u Švedskoj", rekao je Dautbašić danas Srni.

   On kaže da je veliki broj lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj bio razlog za njegovu posjetu ovoj zemlji.

   "Sa predstavnicima švedskih vlasti razgovarao sam o načinima na koje se može smanjiti taj broj, te građanima BiH staviti do znanja da je traženje azila avantura koja se završava brzim vraćanjem kući, kao što se to desilo i sa Belgijom kada su naši državljani vraćeni u roku od mjesec dana", objasnio je Dautbašić.

   Ističući korektan odnos švedskih vlasti koje su izrazile spremnost za saradnju i rješavanje ovog problema, Dautbašić je rekao da građani BiH apsolutno nemaju osnov za dobijanje azila u Švedskoj, kao ni u ostalim zemljama EU.

   "BiH je na listi bezbjednih zemalja i nema osnova za dobijanje azila. S druge strane, postoje ugovori o readmisiji, na osnovu kojih se lažni azilanti eskpresno vraćaju", podsjetio je Dautbašić.

   Lažni azilanti, prema njegovim riječima, samo mogu ugroziti kredibilitet BiH.
   "Bezvizni režim nije ugrožen i ne treba strahovati od toga, ali moramo stalno voditi računa o broju lažnih azilanata", istakao je Dautbašić.

   On je upozorio na veliki broj političkih subjekata u EU koji su protivnici bezviznog režima.

   "Vidimo da se priprema odluka po kojoj će se moći uvesti vizni režim puno brže nego što je to ranije bio slučaj ukoliko neka zemlja bude imala eskalaciju lažnih azilanata, budući da će to biti prvi i osnovni razlog za donošenje odluke", rekao je Dautbašić.

   Podatak da zemlje regiona imaju veći broj lažnih azilanata, Srbija 3.000, Makedonija 10.000, prema njegovim riječima, nije parametar za BiH.

   "Želimo da naših lažnih azilanata bude što manje, da se sačuva kredibilitet BiH i da sačuvamo rezultate teškog posla koji smo radili", poručio je šef Monitoring tima BiH.