BiH ispunjava svoje obaveze
30

Dautbašić: Bezvizni režim nije ugrožen, nema razloga za paniku

Piše: E. G.
Bezvizni režim nije ugrožen i nema nikakvog razloga za paniku, kaže Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima.

Mediji u BiH su objavili kako je šest zemalja Evropske unije zatražilo ponovno uvođenje viza zemljama Zapadnog Balkana, a sve zarad suzbijanja učestalih zahtjeva za azil u zemljama EU. Među ovim zemljama EU su navodno Njemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska.

"Tih šest država ustvari požuruju da se donese odluka koju oni zovu sigurnosna klauzula, koja bi u slučaju da dođe do nekih neuralgičnih situacija, omogućila da se u nekoj državi brzo uvede vizni režim. Nije to nikakav zahtjev za ukidanje bezviznog režima, ponovo se pravi panika bez ikakvog razloga. Druga stvar, ne mogu države tražiti to, već Evropska komisija", pojašnjava Dautbašić.

Kada je u pitanju pismo koje su ove zemlje uputile Evropskoj komisiji, ono je pogrešno interpretirano i neće imati nikakve posljedice po bezvizni režim, kaže Dautbašić.

U Ministarstvu sigurnosti kažu da BiH ispunjava svoje obaveze i naglašavaju da građani BiH ne pokušavaju tražiti azil u zemljama EU, jer ga neće dobiti, kao što to nije dobila ni veća grupa naših državljana koja je ljetos zatražila azil u Švedskoj.

"Ovo sa Švedskom nije bilo dobro, moramo se čuvati takvih situacija. Mi moramo ispunjavati svoje obaveze i to je to. Svi građani koji su tražili azil još uvijek se nisu vratili, ali prema nekim našim saznanjima to bi trebalo biti okončano do kraja mjeseca", kaže Dautbašić.

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon u prošlosedmičnom intervjuu za Klix.ba je rekla kako je bezvizni režim ugrožen onoliko koliko zemlje ne poštuju mjere te dodala da je zabrinuta zbog lažnih azilanata.

"Evropski parlament je trenutno još u fazi pregovora sa Vijećem i Evropskom komisijom o promjenama direktive 539/2001. Ovaj prijedlog predviđa takozvani mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, naprimjer za pola godine, u slučaju znatnog povećanja broja aplikacija za traženje azila u državama EU", izjavila je Fajon.

Podsjetimo, zaključno sa septembrom, ukupno 1.441 državljanin naše zemlje je zatražio azil u Švedskoj, a bilo ih je oko 500 i u drugim zemljama poput Švicarske i Njemačke.