Potvrđen Prijedlog zakona o radu
17

Darivaocima krvi plaćeno odsustvo i bolja zaštita za mlade radnike

Klix.ba
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sukladno zaključcima oba Doma Parlamenta FBiH je organiziralo javnu raspravu o Nacrtu zakona o radu koja je trajala 60 dana na području svih kantona Federacije BiH.

Završna rasprava je bila održana 23. aprila 2012. godine na kojoj su sudjelovali predsjednici sindikata, udruženja poslodavaca, gospodarskih komora, gospodarskih društava, banaka, javnih ustanova, nevladinih organizacija, inspekcijskih organa i drugih. Stoga se može reći kako je rasprava bila sveobuhvatna i osigurala je učešće velikog broja pravnih i fizičkih osoba.

Sve prispjele primjedbe i kritike su razmatrane, te su u velikoj mjeri i prihvaćene. Tako je dato 120 primjedbi od ukupno 181 članka, koliko je Nacrt sadržavao, te su se sve primjedbe sugestije i prijedlozi odnosili na jasniju formulaciju pojedinih odredbi koje donose poboljšanju teksta u konačnici.

Prihvaćene su mnoge primjedbe koje su korigirane i jasnije precizirane, te su prihvaćeni zahtjevi da se odredbama Nacrta, koje reguliraju primjenu najpovoljnijeg prava, izbriše tekst koje je davao mogućnost da se kolektivnim ugovorom utvrde nepovoljna prava od prava utvrđenim ovim zakonom.

U cilju bolje zaštite mladih radnika koji se po prvi put zapošljavaju u svojstvu pripravnika, prihvaćen je prijedlog da se poslodavac i pripravnik mogu dogovoriti o većem iznosu plaće od iznosa utvrđenog u članku 32. stavak 3. Zakona. Prihvaćena je također sugestija da se radi mogućih zloupotreba pojam volonterskog rada izostavi iz Zakona, a da se umjesto toga predvidi mogućnost stručnog usavršavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. (članak 34.)

Na zahtjev Crvenog križa BiH prihvaćen je prijedlog da se dobrovoljnim davaocima krvi utvrdi pravo na najmanje jedan dan plaćenog odsustva za svako darivanje krvi, a prema važećim propisima iz oblasti zdravstva te medicinskoj doktrini, dobrovoljnio davanje krvi može se izvršiti najviše dva puta godišnje.

Ponovno je uvedeno pravo radnika da odbije da radi ako mu izravno prijeti opasnost po život i zdravlje, upravo zbog toga što nisu provedene mjere zaštite na radu i pravo na naknadu plaće kao da je radio.

Ova mjera je u suglasnosti sa Okvirnom direktivom broj 89/391/EEZ o uvođenju mjera za poboljšanje sigurnosti i zdravlja radnika na radnom mjestu i članom Konvencije broj 155. o zaštiti na radu i radnoj sredini Međunarodne organizacije rada. Zaštita maloljetnika usklađena je sa odredbama revidirane Evropske socijalne povelje, a što je bila obaveza Bosne i Hercegovine nakon što je ratificirala spomenutu povelju.

Kod otkazivanja ugovora o radu zbog ekonomskih, tehničkih ili organizacijskih razloga, novim stavkom 3. članka 95. propisana je obaveza poslodavca da ponudi uposlenje onim radnicima kojima je otkazao ugovor o radu, ukoliko u razdoblju od jedne godine namjerava zaposliti radnike na istim radnim mjestima. Na ovaj način su već zaštićeni radnici iz članka 108. i 109. ovog Zakona, odnosno u slučaju otkaza ugovora za najmanje 5 radnika, pa je na ovaj način osigurana jednakost radnika u istoj pravnoj situaciji.

Ovo su samo neki primjeri, gdje se nastojalo usavršiti ovaj Nacrt zakona o radu, a to sve u skladu i duhu Evropske unije s kojom Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoje zakonodavstvo. Ovaj Prijedlog Zakona o radu se razmatra na Ekonomsko-socijalnom vijeću u Sarajevu.