BiH
0

Dardagan: Ne idem nigdje iz svog Zvornika

FENA
Nezir Dardagan se oporavlja od povreda
Nezir Dardagan se oporavlja od povreda
Zvorničanin Nezir Dardagan, bošnjački povratnik, koji je pretučen kada je sa sinom krenuo na bajram-namaz u džamiju Begsuja, jučer je sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla pušten na kućno liječenje, nakon što je u utorak operisan na Klinici za neurohirurgiju, piše današnje Oslobođenje.

Ekipa Oslobođenja posjetila ga jučer, baš kada se spremao da napusti Tuzlu i vrati se u svoj Zvornik. Iz grada na ljepotici Drini protjeran je u ratu, ali se vratio još 2002. godine.

"Nije me strah da se vratim u svoj Zvornik. To što su ovi momci uradili, to je bila samo nekakva mržnja, a zbog čega, ja ne znam. Ne znam da li su imali nešto protiv mene, jer ja stvarno ni sa kim nisam u lošim odnosima. Nije me strah, hoću u Zvornik, gdje sam rođen i gdje sam naučio da živim. Ako im je stalo da me ubiju, nek me ubiju, ali otići neću na njihovu žalost", kazao je Nezir.

Ovog 74-godišnjeg džematliju i njegovog sina Fehima fizički su napala trojica mladića, kada su u četvrtak ujutro krenuli da obave bajram-namaz.

"Sa mnom je bio moj sin koji je došao iz Austrije, i koji je izrazio želju da zajedno odemo na bajram-namaz. Došli smo do škole, to je na pola puta između džamije i moje kuće. Ti ljudi su izašli pred nas, nisu psovali, lijepo smo pričali i odjednom su upitali spominje li se ovdje islam. Ja sam rekao naravno da se spominje, i iznenada sam osjetio jak udarac", priča povrijeđeni Nezir.

Pao je na zemlju i izgubio svijest, ali su ga oni nastavili udarati. Sin mu je pokušao pomoći, ali mu nisu dali, te je i sam u naguravanju zadobio vidljive tjelesne povrede.

"Rekli su mi idi kući, stavljaj obloge, i to je to. Međutim, meni se počelo mantati. Osjećao sam se kao da tonem negdje, počeo sam povraćati krv. Došao sam ovdje u Tuzlu, gdje su mi rekli da imam lomove, potres mozga. Boli me ova kost što je slomljena, oko me boli, i malo mi se muti u glavi. Malo zamuckujem kada govorim. Bolovi su se umanjili otkako sam operisan", rekao je na kraju Dardagan, te dodao da ukoliko bude živ i zdrav, obavezno ide na bajram-namaz za hadžijski Bajram.

Policija je zbog ovog incidenta uhapsila 25-godišnjeg R. Z. iz Osmaka.