BiH
0

DAR: Ispunjeno 6 posto izbornih obećanja

FENA
Kroz projekt "Učini pravi korak, izađi na izbore", nevladina udruga Demokratska alternativa Reme (DAR), uz potporu Centara civilnih inicijativa, provela je istraživanja o izbornim obećanjima danim pred izbore 2002. godine i rezultatima vršenja vlasti u razdoblju od 2002. do 2006. godine, čiji su rezultati objavljeno u kolovoza ove godine.

Istraživanja su vršena na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnoherecegovačkog, Srednjobosanskog te Hercegbosanskog kantona.

Kako je priopćeno iz DAR-a, rezultati su pokazali da su vlasti u navedenim kantonima u potpunosti ispunile samo 6 posto izbornih obećanja iz 2002. godine.

Većina danih obećanja okarakterizirana su kao općenita i nemjerljiva, što je političkim strankama iz vladajuće strukture ostavljalo veliki prostor za manipulaciju u vezi s njihovim realiziranjem.

U priopćenju se ističe kako do sada na ovim područjima nije postojala praska praćenja izbornih obećanja i monitoringa vršenja vlasti, te je i s te strane bilo zanimljivo istraživanje koje je pobudilo interes ne samo medija, nego i običnih građana, ali i političkih stranaka.

Iako nema idealnih, jasno je da među stranka postoje razlike i da nisu sve iste. Te su razlike vidljive i kroz ovu predizbornu kampanju, ali se treba sjetiti i prošlosti i pogledati kako su se pojedine od njih ponašale za vrijeme obnašanja vlasti.

"Stoga, ne zaboravimo činjenicu da jedan glas mijenja sve. Učinimo pravi korak izađimo na izbore i promijenimo stanje na bolje", navodi se u priopćenju DAR-a.