BiH
5

Daniellson: EU želi vidjeti napredak BiH, naredni koraci su u rukama bh. vlasti

FENA
Christian Danielsson (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Evropska unija želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako napreduje na putu ka EU, ali naredni koraci su u rukama bosanskohercegovačkih vlasti - poruka je generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christiana Danielssona, koji zajedno sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasom Mayr-Hartingom, boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Nakon današnjeg sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom i predstavnicima 14 vodećih političkih stranaka u BiH, čiju su spremnost za evropske integracije Danielsson i Mayr-Harting ocijenili ohrabrujućom, Danielsson je kazao da politički lideri znaju šta je potrebno učiniti da bi aplikacija BiH za članstvo u EU dobila pozitivan odgovor do jula ove godine.

Poruka Danielssona političkim strankama, njihovim liderima i svim institucijama koje oni predstavljaju je da djeluju odmah, inače mogu izgubiti pruženu priliku, što, dodao je, može prouzrokovati zastoj procesa evropskih integracija.

Ponovio je da proces EU integracija zahtijeva provedbu Reformske agende, objavu rezultata popisa stanovništva, funkcionalan mehanizam koordinacije te prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Svaki dan bez dogovora o procedurama koordinacije je izgubljen dan na putu ka članstvu u EU", istakao je Daniellson na press-konferenciji u Sarajevu.

Naglasio je da se od BiH očekuje da postigne dogovor s EU o prilagodbi SSP-a, u skladu s metodologijom tradicionalne trgovine EU, te da je prilagodba SSP-a u uzajamnom interesu i BiH i EU.

"Ovdje smo da podržimo vašu ekonomiju, a ne da je podrivamo", kazao je i podsjetio da je EU glavni trgovinski partner BiH, sa 72 posto izvoza BiH koji ide u EU.

Dodao je da prilagodbu SSP-a ne treba miješati sa trgovnskom liberalizacijom te da se otvaranje tržišta očekuje samo do mjere koja je već postojala prije 1. jula 2013. godine.

"EU ne traži nikakve koncesije, tako da neće biti preplavljivanja bh. tržišta proizvodima iz EU", ustvrdio je Daniellson.

Mayr-Harting prenio je poruku Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini i evropskog komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, političkom vodstvu BiH.

"Kada preuzmete opredijeljenje da provodite reforme, onda će EU uzvratiti, pod uslovom da postoji napredak na evropskom putu", glasi poruka.

Ukoliko reforme budu ostvarene, dodao je Mayr-Harting, onda će aplikacija BiH za članstvo u EU biti dalje tretirana i stavljena u proceduru.

Ocijenio je da je dosta toga do sada već urađeno te da je ostvaren napredak.

Međutim, istakao je da su smislena provedba Reformske agende, kompletiranje adaptacije SSP-a i funkcionalan mehanizam koordinacije potrebni, ne samo da bi BiH jednog dana postala dio EU, već i da bi mogla odgovoriti na pitanja koja će dostaviti Evropska komisija u fazi izrade mišljenja, ako do toga dođe.

Podvukao je da je priliku koja se sada pruža BiH potrebno iskoristiti već u narednim sedmicama.

"Ukoliko se to ne desi u ovom kratkom vremenskom periodu, onda će BiH ući u predizborni ciklus i bit će jako teško ostvariti rezultate", smatra Mayr-Harting.