BiH
0

Dani organske proizvodnje 2012. od 9. maja

FENA
Savez Organsko FBiH radi promocije mogućnosti i značaja organske proizvodnje i njenih potencijala u Bosni i Hercegovini organizuje od 9. do 12.maja manifestaciju Dani organske proizvodnje 2012. na Trgu "Alija Izetbegović" u Sarajevu.

U centru grada u četiri dana posjetitelji će moći pogledati, probati i kupiti veliki broj organskih proizvoda – voća, povrća, mesa i mlijeka, meda i drugih pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja.

"Na manifestaciji ćemo imati 42 certificirana proizvođača organskoga iz FBiH i RS-a", izjavio je Sejo Herceg, predsjednik Saveza ORGANSKO FBiH.

Dodao je također da je organska proizvodnja u ovoj fazi razvoja suočena s izuzetno izraženom potrebom za edukacijom pa se u sklopu manifestacije organizuje prvi ciklus obuke savjetnika za organsku proizvodnju za koji su se već prijavile 32 zainteresirane osobe iz FBiH.

Cilj seminara je ojačati kapacitete lokalnih institucija i nevladinih udruga koje se bave razvojem organske proizvodnje kako bi mogle same ili uz pomoć Saveza ORGANSKO FBiH koristiti osnovne istrumente za zaštitu prirodnih resursa i okoliša.

Sudionici seminara će se u dva dana upoznati o osnovnim načelima organske proizvodnje u korist samostalnog pružanja pomoći savjetovanja organskih proizvođača na području općine kao i članova Udruga koje se bave razvojem organske proizvodnje.

Organizator seminara su Savez udruženja, asocijacija organskih proizvođača FBiH u suradnji s BeHaBioCertom Sarajevo i ECO-LINE-om Mostar.

Predavači na seminaru, koji će biti održan u Centru za podršku biznisu, Općina Centar, 10. i 11. maja, bit će eminentni stručnjaci iz organske proizvodnje.