BiH
0

"Dani bh. dijaspore" : Tri preostale javne tribine bit će održane danas

FENA
Zbog iznenadnih obaveza nekih od sudionika javne tribine koje su bile predviđene za subotu i nedjelju pomjerene su za danas. Tako će danas biti održane tri preostale javne tribine manifestacije "Dani bh. dijaspore" koja se održava u Sarajevu, saopćeno je iz Info - BosniaAppeal.

Za danas u 14.00 sati predviđeno je održavanje javne tribine - konferencije mladih o temi "Odnos bh. vlasti prema mladima - mladi kao osnov prosperiteta i razvoja države BiH. Politika i strategija bh. vlasti u funkciji zadovoljavanja potreba mladih". O toj temi trebalo bi da govore predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a, federalnog Ministarstva obrazovanja, Gradske uprave, rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica, Ejup Ganić, te predsjednik mladih bh. dijaspore Ivan Butina.

Za danas u 16.00 sati planirano je stručno predavanje - javna tribina o temi "Državljanstvo kao pravna veza s domovinom s posebnim osvrtom na dvojno državljanstvo i potrebe bh. dijaspore". Programom su, kao izlagači, planirani predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH, MVP BiH, te predstavnik Svjetskog saveza dijaspore BiH Zaim Pašić.

Referat - stručno izlaganje o temi "Jezičke i estetske vrijednosti sevdalinke" planiran je za večeras u 21.00 sat, a kao izlagači su planirani prof.dr. Rašid Durić, Vojislav Vujanović, prof. dr. Enes Kujundžić i Husein Kurtagić koji će predstaviti aktivnosti Fondacije bosanskog sevdaha.

U saopćenju se navodi da su na zahtjev sportista zbog velikih vrućina u maloj dvorani Skenderije pomjereni i termini održavanja sportskih susreta. Tako će sportski susreti biti održani u subotu u 11.00 sati.

"Sutra u popodnevnim satima pred "Skenderijom", Naser Jabučar pravit će besplatnu kafu iz velike džezve za sve sudionike i goste programa", navodi se u saopćenju za javnost.