Parlament FBiH
0

Današnja sjednica Predstavničkog doma posljednja u ovom mandatu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Današnja sjednica Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu, bit će vjerovatno posljednja u ovom sazivu tog federalnog nivoa.

Kolegij Doma odlučio je naime danas da neće biti još jedne, vanredne sjednice u aktuelnom mandatu, iako je takva mogućnost već bila najavljena.

Vanredno zasjedanje oba parlamentarna doma, Predstavničkog i Doma naroda, traženo je ranije iz Federalne vlade.

Sjednici Kolegija na kojoj je odlučeno da do toga ipak neće doći prisustvovao je danas i federalni premijer Mustafa Mujezinović, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.

Uporedo sa sjednicom parlamentarnog Kolegija o kojem ovdje govori Softić, na poslaničkim klupama pojavilo se pismo visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka u kojem on kaže da je iznenađen najavom vanrednog zasjedanja jer, kako je između ostalog naglasio, nije u tradiciji zemalja s razvijenim demokratskim vrijednostima da parlamenti u tehničkom mandatu odlučuju o novim zakonima koji će imati značajan uticaj.

Federalna vlada tražila je, naime, da na vanrednim sjednicama, ne samo Predstavničkog već i Doma naroda, bude razmotreno 15-ak zakonskih akata, odnosno izmjena nekih već postojećih zakona.

Među propisima koje je tim izmjenama predlagala Vlada je ograničavanje na četiri godine mandata direktorima nekih federalnih institucija, među njima direktoru Federalne porezne uprave.

Predsjedavajući Softić je danas najavljivao da bi u ovom tehničkom mandatu Federalnog parlamenta, prije konstituiranja novog saziva na osnovu rezultata općih izbora održanih 3. oktobra u Bosni i Hercegovini, mogla biti održana još jedna, dakle druga vanredna sjednica nivoa kojim on predsjedava, radi razmatranja nacrta federalnog budžeta za 2011. godinu.

Kako je u međuvremenu odlučeno da neće biti ni zasjedanja radi izmjena spomenutih zakona, Softić je konstatirao da će današnja, redovna, vjerovatno biti posljednja sjednica u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Predstavničkog doma.