Ubistvo Mauzera
0

Danas završne riječi na suđenju Ždrali

SRNA
Pred Sudom BiH za danas je zakazano iznošenje završnih riječi Tužilaštva i odbrane na suđenju Đorđu Ždrali kojeg optužnica tereti da je 2000. godine ubio tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubišu Savića Mauzera.

Prema navodima iz optužnice, Ždrale je 2000. godine, iz njemu poznatih razloga i pobuda, organizovao i sa predumišljajem u dogovoru sa drugim licima, pristao da bude izvršilac Mauzerovog ubistva.

Ždrale je, prema optužnici, na svirep način iz automatskog oružja, iz bliske  udaljenosti i iz organizovane zasjede ubio Mauzera i pri tome ugrozio bezbjednost više drugih lica. 

U optužnici se navodi da je način izvršenja djela izazvao uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima RS, te ozbiljne i štetne posljedice za BiH zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog bezbjednosnog rizika.

Ždrala je u januaru prošle godine uhapsila njemačka policija na Frankfurtskom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice.