BiH
0

Danas zaključci Parlamenta o boračkoj zaštiti u FBiH

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić sazvao je za danas i sutra u Sarajevu zasjedanje ovog doma u zgradi poslovnog objekta firme Energoinvest.

Softić je planirao da prvo bude okončana vanredna sjednica koja je otvorena 25. februara, kada je bez zaključaka završena cjelodnevna poslanička rasprava o stanju u vezi s boračko-invalidskom zaštitom u Federaciji BiH, odnosno o primjeni tri aktuelna federalna zakona iz tog resora.

Prema izjavi Feni, Softić danas ne namjerava okončati započetu sjednicu bez zaključaka.

Na temelju rasprave, 25. februara je dogovoreno da zaključke zajednički predlože predstavnici Federalne vlade, odnosno Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata te boračka udruženja i parlamentarni Odbor za boračka i invalidska pitanja.

Rasprava o stanju u boračkoj zaštiti otvorena je 25. februara u Parlamentu na zahtjev boračkih udruženja.

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić podnio je tada Informaciju resornog ministarstva o stanju i implementaciji tri aktuelna federalna zakona koji regulišu prava boračkih kategorija. To su Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica kojim se propisuju prava na ličnu ratnu vojnu invalidninu, kao i na porodičnu, zatim Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Potom su u diskusijama parlamentaraca i prisutnih predstavnika osam boračkih udruženja naznačeni najveći problemi u implementaciji sva tri zakona.

Navedeno je da se oni sve teže provode, odnosno s određenim zakašnjenjem zbog novčanih problema, zatim da nije mali broj osoba koje nelegalno na osnovu lažnih rješenja koriste propisana prava, kao i to da u Federaciji BiH ne postoji pravilnik o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i korisnika prava iz boračko-invalidske zaštite.

Pitanje zapošljavanja braniteljske populacije je također problematično a veoma značajno, obrazloženo je.

Nakon okončanja vanredne sjednice, Softić je za ova dva dana planirao i redovnu sjednicu Predstavničkog doma, a za njen dnevni red, na osnovu dogovora Kolegija, predloženo je više zakona i drugih akata.

Planirano je da sjednica bude održana u zgradi firme Energoinvest jer je iz Federalne policije 24. februara doznačeno da poslovni centar UNITIC, u kojem su dotad održavane sjednice Parlamenta, ne pruža uvjete za uobičajene sigurnosne mjere koje se provode prilikom takvih zasjedanja. UNITIC je objekt otvorenog tipa, a u neposrednoj blizini sale u kojoj su održavane sjednice Parlamenta rade dva ugostiteljska lokala te butici i drugi poslovni prostori čija lokacija uvjetuje stalnu frekvenciju ljudi.

Sjednice Parlamenta održavaju se u zamjenskim prostorijama otkako je u decembru prošle godine počelo renoviranje skupštinske sale u zgradi u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu u kojoj je smješten Federalni parlament.