Po uzoru na Wall Street
1

Danas zakazani protesti u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici

Sarajevo-x.com
U brojnim gradovima svijeta za danas su zakazani protesti po uzoru na one na Wall Streetu. Inicijativa "Occupy Sarajevo" pozvala je građane da se u 12 sati okupe ispred BBI centra, a u isto vrijeme su zakazani protesti u Zenici ispred Općine Zenica, te u Banjoj Luci u parku Petar Kočić.

Pokret "Occupy" osnovan je u SAD-u gdje su hiljade nezadovoljnih građana izašle na trg u blizini Wall Streeta, finansijskog centra Amerike, u New Yorku.

Grupa pod nazivom "Occupy Wall Street" usmjerena je protiv korumpirane prakse finansijskih korporacija i programa finansijskog oporavka američke vlade, koji je većinu Amerikanaca gurnuo u finansijsku depresiju.

Pokret je prerastao u globalni i protesti su za danas najavljeni u brojnim gradovima svijeta, a građani će izaći na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo neoliberalnim kapitalizmom, bankarskim sistemom i općenito ekonomskom krizom u svijetu.

Iz Inicijative "Occupy Sarajevo" su poručili da protestima žele reći jasno ne kreditnom zaduživanju, eksploataciji domaće radne snage, uvoznim lobijima, neplanskoj eksploataciji prirodnih dobara, zagađivačima...

Iz pokreta Dosta koji organizuje proteste u Zenici su poručili da je vrijeme da se plaća rad radnika, obezbijedi besplatno obrazovanje i kaže ne uvoznim proizvodima.

Iz Inicijative "Occupy Banja Luka" su poručili da okupljanjem neće riješiti ni jedan od problema, ali žele udružiti snage i fokusirati se u smijeru koji zajedno izaberu, a ne u smijeru koji je najmanje opasan po blagostanje nekolicine.