BiH
0

Danas zadnji dan pregovora o ustavnim promjenama

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Dok predstavnici međunarodne zajednice naglašavaju da je danas, posljednjeg dana pregovora osam bh. političkih stranaka o ustavnim promjenama konačno potrebno postići dogovor, neki od stranačkih lidera nisu optimisti da će se to dogoditi.

Dolazeći na pregovore koji su jutros nastavljeni u zgradi Centralne banke BiH u Sarajevu, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys je kazao da se zaista nada pozitivnom rezultatu.

Humphreys nije mogao biti konkretniji, ali je kazao da su politički lideri uložili mnogo vremena i energije, što bi trebalo proizvesti rezultate.

"Do sada je ostvaren određeni napredak i sada treba sve to sastaviti u paket koji treba završiti danas", kazao je ambasador Humphreys.

Britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft i dalje se nada da se danas može ostvariti sporazum, ali je to stvar za bh. političke lidere.

Kazao je da su oni u prošlosti, na drugim pitanjima, pokazali da mogu pronaći kompromis, a upravo je to ono što je potrebno danas.

On nije želio izdvojiti kao posebno teško neko od pitanja pregovora, na primjer Predsjedništvo BiH, jer su sva pitanja osjetljiva, zbog čega su i ostala neriješena.

"Ne radi se samo o Predsjedništvu, nego i o Parlamentarnoj skupštini i donekle o odnosima između države i entiteta. Sva ta pitanja su na stolu. Danas je zadnji dan i na političkim liderima je da pokažu fleksibilnost i duh kompromisa za koji znam da mogu pokazati", kazao je Rycroft, dodajući kako je on uvijek optimista, "sve do posljednjeg minuta".

Pregovarač Američkog instituta za mir, bivši prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays kratko je u prolazu rekao kako misli da se danas mogu očekivati rezultati.

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić je naglasio da jučer nije ništa dogovoreno iako se pregovaralo cijeli dan.

On je naveo da postoje različiti pogledi, a kao ono što njega posebno zabrinjava istaknuo je preveliko insistiranje stranaka iz Federacije BiH, posebno SDP-a i SDA, da sve što je povezano sa entitetima bude na neki način eliminirano.

Ivanić je u ime svoje stranke najavio da neće moći prihvatiti ona rješenja koja negiraju osnovna ustavna rješenja BiH.

Dodao je kako bi volio da se u interesu BiH danas postigne rješenje koje je prihvatljivo za sve.

"Ako to ne bude rješenje prihvatljivo za sve, mislim da će to biti samo iluzija, da ćemo dobiti nešto na papiru, ali da to na papiru neće moći funkcionirati".

Ivanić je negirao da postoji neki unaprijed pripremljeni papir koji bi učesnici razgovora trebalo da potpišu, naglasivši da bi "tek to bila katastrofa".

Na kraju je kazao da je više pesimista nego optimista da će se danas postići dogovor.

I Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao da je danas još manje optimista, posebno što se tokom jučerašnjih razgovora HDZ potpuno svrstao na stranu prijedloga iz RS-a.

"Uglavnom sve je etničko, entitetsko, kolektivno... Sve je manje građanina, pojedinca i njegovih prava", kazao je Tihić.