BiH
44

Danas vanredni kongres Stranke za BiH, bira se predsjednik

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vanredni kongres Stranke za BiH bit će održan danas u Sarajevu.

"Na ovom kongresu završavamo jedan proces tranzicije koji je počeo u septembru 2011. godine i na neki način ovo je okončanje tog procesa reforme u Stranci za BiH", kazao je Agenciji FENA v.d. predsjednika Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Dodao je da će na Kongresu biti usvojen program Stranke za BiH za period 2015-2020. godina.

"Donijet ćemo nekoliko krupnih zaključaka vezanih za aktuelnu političku, tešku ekonomsku situaciju u BiH i na koncu izabrati predsjednika Stranke za BiH na period do redovnog kongresa, do septembra 2015. godine", naveo je Jerlagić.

Govoreći o prioritetima rada Stranke za BiH u naredom periodu, Jerlagić je naglasio da će to biti snažna borba protiv najvećeg zla u BiH, a to je sistemska korupcija.

"Država BiH je postala zatočenik korupcije i mislim da će to biti jedan od fokusa našeg rada, istrajavanje na progresu, na stabilizaciji. Mi imamo tešku situaciju u BiH gdje nema političke stabilnosti, gdje nema pravne sigurnosti i mislim da će to biti također jedan od fokusa", istakao je Jerlagić.

Kazao je da će nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH jedan od fokusa Stranke za BiH u ovom periodu biti stvaranje nacionalnog plana i projekta za sanaciju i obnovu države u vidu kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih rješenja koja bi pomogla građanima BiH da prevladaju ovako teško stanje.

Generalni sekretar Stranke Salem Halilović je kazao Agenciji FENA da će 530 delegata Stranke za BiH na vanrednom kongresu usvojiti program rada Stranke za BiH za period 2015.-2020. godina.

Po njegovim riječima, na kongresu će se birati i predsjednik Stranke za BiH do septembra sljedeće godine, kada je planirano održavanje redovnog kongresa Stranke za BiH gdje će biti birani svi organi.

Halilović navodi da dosad imaju evidentirana dva kandidata za predsjednika Stranke, Amera Jerlagića koji ima 64 kandidature i Sejfudina Hodžića koji ima sedam kandidatura.

Napomenuo je da postoji statutarna mogućnost da 50 delegata na samom Kongresu istakne i trećeg kandidata.