BiH
20

Danas u Sarajevu počela konferencija o Prvom svjetskom ratu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je sinoć otvorena, a danas se održava konferencija o aspektima Prvog svjetskog rata. Na konferenciji koju organizira Institut za historiju BiH , uz pomoć nekih evropskih institucija, okupio je više od 100 historičara iz cijelog svijeta.

Međunarodna naučno-historijska konferencija "Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji" trajat će četiri dana. Na konferenciji će biti govora o pitanjima koja su dovela do početka Prvog svjetskog rata, o samom Prvom svjetskom ratu, njegovim posljedicama i toku.

Osim Instituta za istoriju u Sarajevu, u organizaciji konferencije učestvuju i Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Regensburg), Istraživački centar za humanističke nauke mađarske akademije nauka (Budimpešta), Institut za balkanske studije i trakologiju pri bugarskoj akademiji nauka (Sofija), Institut za nacionalnu istoriju (Skoplje), Institut za savremenu istoriju (Ljubljana), Hrvatski institut za povijest (Zagreb) i Centar za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu.

Danas je na konferenciji govorio i britanski historičar Marko Attila Hoare, analitičar i odličan poznavalac balkanskih prilika. On je govorio o različitim aspektima Prvog svjetskog rata, ali i govorili su i mnogi drugi, koji će i u narednim danima učestvovati na konferenciji.