BiH
0

Danas u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine rasprava o budžetu

FENA
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, na sjednici Predstavničkog doma danas će biti otvorena poslanička rasprava o budžetu FBiH za ovu godinu.

Budžet je prvobitno predložen u iznosu od 1.299.900.000 KM. Izmjenama upućenim iz Federalne vlade, na prihodovnoj, jednako kao na rashodovnoj strani, planirano je još 13. 282.892,04 KM. Obrazloženo je da se ova dopuna odnosi na obaveze između Vlade i Energopetrola d.d. Sarajevo u vezi s isknjiženim Energopetrolovim terminalima tečnih goriva Ploče, Mostar, Blažuj i Živinice.

Iako je Nacrt budžeta uputila u proceduru aktuelna vlada FBiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić smatra da će se njime u daljnjoj proceduri donošenja i implementacije baviti novi Vladin saziv.

Naime, Softić najavljuje da će oko 20. marta biti formirana federalna vlada za naredni četvorogodišnji mandat i da će njen predsjednik biti aktuelni federalni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković. Ako bude tako, nova vlada preuzet će mandat od aktuelne nakon pet mjeseci od općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Do kraja ove sedmice bit će poznata sva imena za sastav buduće vlade, kazao je još Safet Softić.