BiH
389

Danas u Mostaru 448. skokovi sa Starog mosta i oproštaj dvije legende

Piše: A. M.
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Biti Mostarac a ne skočiti sa Starog mosta, kažu da je jednako kao voljeti, a ne biti voljen.

Mostarski Stari most sagrađen je 1566. godine, a hrabri mladići sa njegovog prelijepog bijelog luka skaču od davnina.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru danas će se održati 448. put. Vrijedi spomenuti da će današnji Skokovi biti jubilarni deseti sa luka obnovljenog Starog mosta. Manifestacija će, kao i prethodnih godina, osim centralnog događaja koji će početi od 16 sati, uključiti i niz popratnih aktivnosti.

Osim takmičenja u drevnoj igri tavli, koja se u Starom gradu smatra "nacionalnim sportom", i ove godine će se upriličiti degustacija kafe iz najveće džezve na svijetu. Također, u večernjim satima na programu su noćni skokovi koje će skakači izvoditi sa bakljama u rukama.

Titulu pobjednika u kategoriji skokova na glavu brani Lorens Listo, dok je prošlogodišnji pobjednik u kategoriji skokova na noge bio Kenan Jugo.

Od mostarskih Skokova ove godine će se oprostiti dva legendarna skakača, Goran Fink i Benaid Kalajdžić. Skokove će revijalnim skokom otvoriti upravo Kalajdžić.

Ove godine u čast mostarskih Skokova biciklistički maraton izvezli su biciklisti iz Kragujevca koji su jučer doputovali u Mostar. Skokovi i ove godine imaju internacionalni karakter.