BiH
0

Danas u Federalnom Parlamentu kompletiranje liste kandidata za Dom naroda Parlamenta BiH

FENA
Liste kandidata za po pet Bošnjaka i Hrvata koji će biti delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba da budu kompletirane danas do 16.00 sati u stručnim službama Federalnog parlamenta, kako bi mogle biti upućene Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

To je saopćeno danas na kraju sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije u Sarajevu. Niko od rukovodilaca ovog doma nije želio komentirati koliko je imena na spomenutim listama jer one još pristižu. Samo je rečeno da "kandidata ima mnogo" i potvrđeno da je među njima i Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke.

Dom naroda Federalnog parlamenta danas je izabrao svoje novo rukovodstvao za četvorogodišnji mandat i kandidirao rukovodioce Federacije BiH.

Novoimenovani predsjedavajući federalnog Doma naroda je Hrvat iz HDZ 1990 Stjepan Krešić. Dosad je ovu dužnost obavljao Slavko Matić iz HDZ-a BiH. Dva dopredsjedavjuća Doma naroda su Besim Imamović, Bošnjak iz SBiH i Drago Puzigaća, Srbin iz SNSD-a.

Danas su također utvrđene dvije kandidacijske liste za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH.

Na svakoj od ovih lista Borjana Krišto (HDZBiH) iz reda hrvatskog naroda kandidirana je za predsjednicu Federacije, kao i Mirsad Kebo, Bošnjak iz Stranke demokratske akcije, za jednog od dva dopredsjednika entiteta.

Razlika je u tome što je na jednoj od lista, za drugog dopredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda kandidirana Spomenka Mičić (SBiH), a na drugoj listi Simo Simić (SDPBiH).

Obje kandidatske liste bit će upućene Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Lista za koju se on odluči bit će ponovno vraćena Domu naroda na potvrđivanje.

Današnja sjednica federalnog Doma naroda bila je zapravo nastavak konstituirajuće sjednice koja je započela 25. januara ove godine, kada su 52 delegata položila zakletvu, ali nije izabrano novo rukovodstvo. Do danas, odnosno do imenovanja novog rukovodstva, sjednice je vodio predsjedavajući Doma u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Slavko Matić.

Naredna sjednica Doma, prema neslužbenim najavama, bit će održana iduće sedmice.