N. J. živi s HIV-om devet godina
96

"Danas sve gledam sa pozitivne strane"

Piše: M. Beker
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Prema zvaničnim podacima u BiH registrovano je 196 osoba s HIV/AIDS-om. Iako se od 1988. godine kada je počelo obilježavanje ovog dana radilo mnogo na eduakciji i širenju svijesti o ovom problemu, osobe s HIV/AIDS-om su i dalje stigmatizirane.

Pedesettrogodišnja N.J. otkrila je prije devet godina kako je HIV pozitivna. Otišla je na testiranje kada je njen suprug saznao da je pozitivan na HIV.

"U malom mjestu je izbio skandal, tako da su svi saznali. Zbog toga sam se osjećala jako ružno i odbačeno", rekla je u razgovoru za Klix.ba N.J.

Njen život se mnogo promijenio, ali N.J. je uspjela zadržati pozitivnost i trudi se unaprijediti ga. No, na početku je bilo izuzetno teško. Naišla je na predrasude i razne prepreke.

"S obzirom da je mojoj najužoj rodbini doktorica sa infektivne klinike objasnila sve o HIV-u, te kako se može, odnosno ne može prenijeti, u početku nije bilo problema. Međutim, nekad kasnije sam imala jako ružnu situaciju pri jednom ginekološkom pregledu, kada je doktor rekao mom sinu i snahi da me se klone, a posebno ako žele da imaju dijete. Oni u se prepali, što i mogu razumijeti donekle, te su me zaista jedno vrijeme izbjegavali. To je bio šok za mene, jer sam imalo divno iskustvo sa jednom doktoricom i mislila sam da su svi zdravstveni radnici takvi, ali sam se prevarila.Trebala je da prođe dosta vremena, te uz pomoć osoblja APOHA-e (Asocijacija za podršku osoba koje žive sa HIV-om) ponovo mogu reći da je sve u najboljem redu što se tiče naših odnosa", rekla je.

Iako je bilo teško, N.J. je uspjela prevazići sve prepreke i počela gledati na život s pozitivnije starne.

"Još uvijek postoje stigma i predrasude u našoj, ali i u drugim zemljama. Međutim, ja sve danas gledam sa jedne pozitivne strane jer sam već puno toga i prevazišla i smatram da se sve ipak može rješiti. Otišla sam u prijevremenu invalidsku penziju, jer nisam htjela da se dovodim u neugodne situacije, a tako su mi i savjetovali", rekla je N.J. koja je nastavila svoju borbu na drugi način.

Aktivna je u APOHA-i, putuje, te pronalazi nove načine da bolje i ljepše živi. Ponekad nešto i prodaje.

"Bitno je uzimati terapiju redovno, ići na redovne kontrole kod svog doktora koji te prati od početka, ali bitan je i pozitivan duh i energija. Još uvijek je kod nas teško reći nekome da ziviš sa HIV-om jer nikad ne znaš kako će reagovati. Kada su u pitanju mnoge druge bolesti ljudi se suosjećaju. Sa HIV/AIDS-om nije tako, ali je bitno boriti se za sebe, bližnje i svoje zdravlje. Niko od nas ne zna šta mu se može desiti i mislim da nikoga ne treba osuđivati, jer niko i ne može znati kako je nama dok se ne nađe u takvoj situaciji", istakla je N.J. te poručila kako je njen životni moto "Živi i pusti druge da žive".