BiH
0

Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.

U najavljenom dnevnom redu su zakonske odredbe koje predlaže poslanik Damir Arnaut a značile bi da zaposlenici koji primaju plaću iz državnog budžeta ubuduće ne bi mogli primati još i naknade za učešće u komisijama, upravnim, nadzornim i drugim odborima, ukoliko sjednicama tih tijela prisustvuju u radno vrijeme koje inače obavljaju u bh. institucijama.

Moguće je da Arnautov prijedlog ne bude i u konačnom dnevnom redu danas jer je parlamentarna komisija za finansije i budžet zatražila da amandmanska faza njegovog teksta bude produžena za deset dana.

Mogućnost eventualnih izmjena i dopuna dnevnog reda najavljena je i jučerašnjim saopćenjem Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Arnaut je navedene odredbe predložio u formi zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Osim njegovog zakona, u oficijelno najavljenom dnevnom redu su i dopune Zakona o prekršajima čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a potom usaglašena reformska agenda i akcioni plan vezan za evropski put BiH, što je također materijal ministarskog vijeća.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH podnijelo je svoj izvještaj za 2014. godinu, kao i Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv ove pošasti, pa su i ta dva dokumenta u najavljenom dnevnom redu zajedno s izvještajem o radu antikoruptivne agencije te informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini.

Poslanik Denis Bećirović predložio je da na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH bude informacija Vijeća ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Republike Srbije, "s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.“

Poslanik Senad Šepić traži, pak, da Predstavnički dom na svakoj redovnoj sjednici ima informaciju o tome koliko je BiH napredovala u ispunjavanju uvjeta za evropsko članstvo.