BiH
0

Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH koji je predložio poslanik Remzija Kadrić.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa brisanje člana 17. Zakona o državljastvu BiH kojim je definirano da „državljastvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH“.

Predlagač u obrazloženju navodi da se izmjenama i dopunama zakona osigurava ravnopravan status o pitanju prava na dvojno državljanstvo građana BiH, kako s državama s kojima se može potpisati bilateralni sporazum, tako i s državama s kojima to nije moguće.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH, Prijedlog zakona o radijacijskoj i nuklearanoj sigurnosti u BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o industrijskom vlasništvu.

U prvom čitanju bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Pred poslanicima bi se trebala naći i dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) – jedan koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović, a drugi su predložili poslanici SDP-a BiH. Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma nije podržala ni jedna od predložena dva zakona.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj Predsjedništva BiH o donesenim odlukama o pomilovanju za 2006. godinu, Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2006. godinu, Izvještaj o poslovanju Ureda za reviziju institucija BiH za 2006.godinu te Prijedlog odluke o osnivanju i djelokrugu međuparlamentarnih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja.