BiH
0

Danas sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
U Sarajevu je za danas najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Prema izjavi Agenciji Feni predsjedavajućeg Safeta Softića, na dnevnom redu će biti prijedlog za imenovanje članova Nadzornog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine ali samo ako odgovarajuća parlamentarna komisija bude do danas utvrdila taj prijedlog. U protivnom, ovo pitanje neće se razmatrati, napomenuo je Softić.

Današnje zasjedanje je nastavak sjednice održane 29. oktobra u Sarajevu, kada je prolongirano izjašnjavanje poslanika o amandmanu CIX na Ustav FBiH.

Izjašnjavanje bi moglo biti obavljeno danas.

Amandman nalaže da delegati srpske nacionalnosti u Domu naroda Federalnog parlamenta učestvuju u odlučivanju o novim simbolima Federacije BiH - grbu i zastavi.

Poslanici su 29. oktobra odobrili prijedlog za izmjenu Zakona o državljanstvu Federacije BiH.

Ako ga odobri i federalni Dom naroda, izmjene će omogućiti da djeca rođena u Federaciji BiH mogu imati državljanstvo u ovom entitetu, iako su im roditelji rođeni u Republici Srpskoj i formalno imaju tamošnje državljanstvo.

Poslanici Predstavničkog doma 29. oktobra su većinom glasova odobrili i Vladin plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije u FBiH koji u prvom dijelu predviđa preventivno djelovanje u sistemu obrazovanja, a u drugom normativno-institucionalno djelovanje.