BiH
0

Danas sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana u četvrtak, 20. maja.

Na dnevnom redu sjednice su, među ostalim, pozivi za učešća na godišnjem sastanku o pristupanju međunarodnim sporazumima 2010 Treaty Event, koji će biti održan u septembru ove godine u New Yorku; sjednici Vijeća sigurnosti UN o debati o Bosni i Hercegovini, zakazanoj za 24. maja, i Konferenciji o Somaliji, koja će biti održana u Istanbulu od 21. do 23. maja.

Bit će riječi o pismu generalnog sekretara UN-a upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH; Informaciji o održavanju Summita Afričke unije od 19. do 27. jula u Kampali u Ugandi i Informaciji o održavanju ICC Review konferencije od 31. maja do 11. juna u Kampali; pozivu UNESCO-a Bosni i Hercegovini za učešće na 34. zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu, koje će biti održano od 25. jula do 3. augusta u Braziliji (Brazil); Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i Finansijskom izvještaju Centralne banke BiH na 31. marta 2010. godine.

Predsjedništvo BiH će razmatrati, među ostalim, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o: izmjeni Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Republike Slovenije; kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft - Projekt “Izgradnja nove bolnice u Bijeljini”; finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj - Prvo programsko finansiranje za razvojnu politiku javne potrošnje; zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat i zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Sirijske Arapske Republike, kao i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Na dnevnom redu su i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore te Prijedlog odluke o pristupanju Bosne i Hercegovine Pekinškom amandmanu ?ontrealskog protokola Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i pristupanju Konvenciji Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentima.

Bit će riječi i o Prijedlog odluke o ratifikaciji: Ugovora između BiH i Republike Slovenije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima; Sporazuma između BiH i Republike Indije o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije.