BiH
0

Danas se od Kine do Kanade pisalo o Srebrenici

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Brojni ugledni mediji sa svih kontitenata svijeta danas su pisali o obilježavanju 18. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine, prenosi agencija Anadolija.

Australijski "Herald Sun" piše kako je danas ukopano nekoliko stotine žrtava genocida u Srebrenici.

"Bosna je danas ukopala 409 novih žrtava genocida u Srebrenici među kojima se nalazila i beba kao najmlađa žrtva genocida. To je najveća masovna egzekucija u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Na obilježavanju genocida prisustvovalo je oko 15.000 osoba", piše "Herald Sun".

Saudijski list “Arab News” navodi da su bosanski muslimani danas na vječni smiraj ispratili 409 žrtava genocida u Srebrenici.

“Ovo je jedan od najtežih momenata u povijesti bosanskih Muslimana. To je najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud je masovna ubistva u Srebrenic proglasio genocidom”, naglašava ovaj saudijski list.

Ugledni britanski list "The Independent" piše da se na dan genocida u Srebenici promijenio cijeli svijet.

"Genocid se opet desio na tlu Evrope. To nije samo statistički podatak nego i jedna teška ljudska tragedija koja je mnoge ostavila bez djece, očeva i muževa”, navodi The Independent.

Visokotiražni kineski list "South China Morning Post" piše da Srebrenica obilježava 18. godišnjicu genocida:

"Danas su u Srebrenici ukopana tijela 409 žrtava genocida. Genocid su uzvršile snage bosanskih Srba u julu 1995. godine iako je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda", piše ovaj kineski list.

Kanadski list “The Huffington Post” navodi da bi genocid u Srebrenici trebao naučiti Zapad da ne ponovi iste greške i u Siriji.

“Greške koje su učinjene u Srebrenici ne smiju se ponoviti i zato je potreban intervencija u Siriji. Srebrenica mora biti opomena za međunarodnu zajednicu", piše The Huffington Post.

Poznati turski list “Milliyet” piše da ni nakon 18 godina ne jenjava bol genocida u Srebrenici.

“Majke Srebrenice nisu bile same ovog teškog dana, jer su im se iz raznih dijelova svijeta pridružile mnoge grupe ljudi. Podsjećamo da je u genocidu ubijeno 8,372 Bošnjaka nakon što su snage UN-a Srebrenicu predale snagama Ratka Mladića", navodi turski list.

Američki list "The Washington Post" piše kako je ove godine u Srebrenici ukopana i beba kao najmlađa žrtva genocida u tom gradu.

"Do sada je ukopao 6,066 osoba, dok je 2,306 nestalih. U samo pet dana snage bosanskih Srba su usmrtile 8,372 muškaraca i dječaka Muslimana", naglašava "The Washington Post".

Tajlandski list "Bangkok Post" navodi da su bosanski muslimani danas ukopali nekoliko stotina novih žrtava genocida u Srebrenici.

"To je najveći evropski genocid nakon Holokausta iz Drugog svjetskog rata. Danas je ukopano 409 žrtava među kojima se nalazilo 44 osobe starosne dobi od 14 i 18 godina. U genocidu u Srebrenici je ukupno ubijeno 8,372 osoba", piše tajlandski list.