BiH
1

Danas se očekuje dodatna stabilizacija u prijevozu u Kantonu Sarajevo

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, kazao je jutros za portal Klix.ba kako će danas biti raspisan konkurs za uključivanje ostalih alternativnih prijevoznika u saobraćaj u KS nakon što su prije dva dana GRAS-ovi radnici stupili u nenajavljeni štrajk.

Centrotrans je jutros uključio sve svoje autobuske i minibuske kapacitete na nekoliko GRAS-ovih relacija, međutim, prema onome što smo vidjeli, to neće biti dovoljno za normalizaciju saobraćaja.

"Danas očekujemo dodatnu stabilizaciju saobraćaja i vjerujemo da će se prijevoznici javiti na naš konkurs", kazao je Bubica.

Iako je jučer dogovoreno da će GRAS-ovi kuponi važiti u Centrotransovim autobusima i da će prijevoz za đake biti besplatan, jutros su nam se javili mnogi čitatelji čija su djeca ipak morala platiti kartu. Ministar Bubica kazao je za Klix.ba kako je to incident i da se ne smije dešavati na dogovorenim relacijama.

Na naš upit da li su uspostavili kontakt sa predstavnicima štrajkača, Bubica je izjavio da nisu jer iza njih ne stoje dva sindikita GRAS-a.

"Kada shvate šta su uradili, nadam se da će početi raditi i uključiti se u prijevoz. Ne mogu držati građane Sarajeva kao taoce politike", kazao je Bubica.

Ministarstvo saobraćaja odobrilo je jučer linije koje su u redovnom postupku usklađivanja kod Ministarstva i to linije Sutjeska - Lješevo, Vijećnica - Crkvica - Dobrinja, Sutjeska - Vogošća, Sutjeska - Donja Vogošća, Ilidža - Drozgometva, Ilidža - Vukovići, Ilidža - Hrasnica, Ilidža - Sokolovići, Nedžarići - Dobrinja, Ilidža - Kobiljača, Ilijaš - Popovići i Sutjeska - Kamenica, a sve prema obavještenju Ministarstva saobraćaja KS o usklađivanju linija od 17.05. 2010. godine.