BiH
0

Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Međunarodni dan muzeja, 18. maja, obilježava se od 1977. godine na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje.

Međunarodni savjet za muzeje svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Ovogodišnja tema je "Muzeji i turizam".

Na međunarodni dan muzeja, 18. maja muzeji širomsvijeta skreću pažnju široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Jedan od japoznatijih i najposjećenijih muzeja na svijetu je Louvre u kojem se može pogledati orginalna Da Vincijeva "Mona Lisa". Prvo mjesto u Louvreu zauzima slikarstvo, od baroka, rokokoa, preko klasicizma, romantizma, realizma, impresionizma, postimpresionizma pa do današnjih dana.

Drugi veliki muzej je Vatikanski muzej u kojem se nalazi najveća zbirka antičkih spomenika na svijetu koja se proteže na skoro 14 kilometara. Prošle godine muzej je obišlo više od 4 miliona turista.

Posebno mjesto u spomenutom muzeju zauzima čuvena Sikstinska kapela saciklusom fresaka s prikazima iz Kristovog života.

Među velikim i posjećenim muzejima je i Metropolitanski muzej u New Yorku, Gettyev muzej u Los Angelesu, Orsay u Parizu, Galerija Tate u Londonu, te Prado u Madridu.