BiH
316

Danas se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici

Piše: Am. Dž.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Više od 50.000 osoba očekuje se danas u Potočarima na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Dosad je u Potočarima ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. Danas će na vječni smiraj otići 136 ubijenih Srebreničana.

U Potočarima se očekuje dolazak više od 80 stranih delegacija na najvišem nivou, kao i predstavnika međunarodne zajednice.

Početak komemoracije zakazan je za 10:30 sati izvođenjem himne Bosne i Hercegovine. Zatim će se prisutnima obratiti 16 govornika.

U mezarju "Potočari“ uslijedit će odavanje počasti ubijenima pored tabuta. Šefovi delegacija će položiti cvijet na postament, a zatim odati počast šetnjom pored zida s imenima žrtava.

Uslijedit će izvođenje Srebreničkog inferna, te monologa iz romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će u 13.00 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza.

Nakon toga uslijedit će iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.

Podsjećamo, prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Zločini koji su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su do sada predmet devet suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Liderima bosanskih Srba tokom agresije na BiH (1992.-1995.) Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću se u Haškom tribunalu sudi po optužnici koja ih tereti za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina.