BiH
0

Danas se obilježava 18. godišnjica Bitke za Žuč

FENA
U povodu obilježavanja 18. godišnjice Bitke za Žuč danas će na platou Žuči biti upriličena centralna manifestacija u znak sjećanja na tadašnje podvige branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Kako je Feni potvrdio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Esad Radeljaš, planirani su polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i palim borcima kod spomen-obilježja Hair česme, održavanje historijskog sata i obraćanja visokih zvanica - predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, te općinskih dužnosnika.

U bici 8. juna 1992. godine branitelji Sarajeva su nadčovječanskim naporima osloboditi vrh Orlić te širi potez (lokalitet) koji gravitira toponimima Volujak i Krstac, kao i naseljima Smiljevići i Zabrđe, istovremeno, zaplijenivši značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala.

Sudionik spomenute bitke i tadašnji komandant Velešićkog odreda Ibrahim Dervišević Feni je kazao da su u Bici za Žuč po prvi puta sudjelovale združene snage u sklopu tadašnje Teritorijalne odbrane i to pet odreda - Velešićki, Pofalićki, Buća Potok, Boljakov Potok i Sokolje u sadejstvu s Vogošćanskim odredima.

Po njegovim riječima, radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati "Pofalićke bitke" od 16. maja te osigurana i učvršćena komunikacija s braniteljima s područja Vogošće, odnosno naseljima Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

U strateškom i taktičkom pogledu osvajanjem Orlića stvorene su pretpostavke za kasnije zauzimanje Kote 850., Visa i Golog brda, odakle su neprijateljske snage svakodnevno i neselektivno djejstvovale oružjima najvećih kalibara po tada opkoljenom Sarajevu.