Istraživanje u RS-u
0

"Danas se nikome ne treba vjerovati"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Generalno gledajući građani Republike Srpske malo vjeruju drugima, pokazalo je istraživanje banjalučke agencije "Prime communications".

Sa tvrdnjom da se "danas nikome ne treba vjerovati“, slaže se 70,2 posto ispitanih stanovnika tog bh.entiteta, a s ovom tvrdnjom se ne slaže njih 28,9 posto.

Tokom anketiranja o ovoj temi došlo se do podataka da muškarci (72,1 posto), više nego žene (68,5 posto), imaju povjerenja u druge ljude.

Međutim, nepovjerenje prema drugim ljudima preovladava bez obzira da li žive na selu ili u gradu.

Kada je u pitanju starosna dob, najveće nepovjerenje prema drugim ljudima je kod ispitanika starijih od 60 godina (72,6 posto) i ispitanika starosti između 30 i 44 godine (71,7 posto).

I obrazovanje utiče u velikoj mjeri na stepen povjerenja među stanovnicima RS-a, a s porastom obrazovanja opada procenat građana koji nemaju povjerenja u druge ljude.

Agencija "Prime communications" sprovela je ovo istraživanje stavova građana RS-a u 38 općina, u periodu od 30.maja do 7. juna ove godine za vlastite potrebe u okviru projekta "RS danas".

Ukupno je anketirano 1.000 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opća populacija RS-a starija od 18 godina. Primjenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak ( moguća greška +/- 3 posto ).