Poginula u ratnom Sarajevu
0

Danas se navršava 19 godina od smrti prim. dr. Silve Rizvanbegović

FENA
Prim. dr. Silva Rizvanbegović (Foto: Oslobođenje)
Prim. dr. Silva Rizvanbegović (Foto: Oslobođenje)
Ovog 17. maja navršava se punih 19 godina otkako je prim. dr. Silva Rizvanbegović, poginula u ratnom Sarajevu u prvim kolima od troje s oznakama hitne pomoći, u centru grada.

Naime, dežurne ekipe Hitne pomoći su odvezle ranjenike Pofalićke bitke u Klinički centar Koševo i svratili u posjetu ranjenom kolegi. Na povratku u zgradu Hitne pomoći dr. Silva Rizvanbegović je kao šefica smjene išla u prvom vozilu kada ju je pogodio metak snajperiste u glavu.

"Išli smo u autu iza nje i ni slutili nismo da će se to desiti. To su najteži trenuci iz rata, jer samo nekoliko trenutaka prije doktorica se smijala, šalila, tješila ranjenike", prisjetio se danas tog dana dr. Tihomir Bera, jedan od Silvinih kolega.

Dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći, kazala je da je tog 17. maja 1992. godine izgubila najbolju prijateljicu i saradnicu.

"Silvin odlazak je gubitak ne samo za Hitnu pomoć nego za našu profesiju, ali i za cijeli grad. Bila je rukovodilac našeg edukativnog centra gdje je uživala raditi i provoditi vrijeme educirajući mlade doktore i tehničare", dodala je dr. Softić-Taljanović.

Internacionalna liga humanista je svoje najveće priznanje dodijelila posthumno prim. dr. Silvi Rizvanbegović.