O slučaju Sejdić - Finci
0

Danas sastanak šestorke u Banjoj Luci

FENA
Sa jednog od prethodnih sastanaka šestorke (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sa jednog od prethodnih sastanaka šestorke (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Radno konsultativni sastanak zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke "Sejdić-Finci" s liderima parlamentarnih stranaka koji je 6. marta održan u Sarajevu nije donio rezultate, a rok za postizanje barem kredibilnog napora u rješavanju ovog pitanja ističe 12. marta.

Posljednja šansa je sastanak šestorice lidera koji će biti održan danas u Banjoj Luci.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović smatra da je dogovor bh. političkih lidera ključan za prevazilaženje ovog problema.

"Bez političkog dogovora nema implementacije presude", izjavio je Džaferović Feni.

Ukoliko u Banjoj Luci dogovor bude postignut, Komisija bi mogla konačno napraviti amandmane i uputiti ih u parlamentarnu proceduru.

Sve što je Komisija do sada uradila, kazao je Džaferović, ne može biti ocijenjeno kao kredibilan napor, a što je minimum koji zahtijeva Evropska komisija.

"Komisija jeste uradila dosta toga, između ostalog, uspostavila je proces kako se inače treba pristupati ustavnim promjenama u BiH i to je vrijedna stvar. Uspjeli smo i približiti stavove kada je u pitanju Dom naroda, ali stvar nije riješena. Kada bismo, makar djelimično, riješili situaciju sačinjavanjem amandmana na Dom naroda, a zatim odlučili da ćemo nastaviti s traganjem za rješenjima u vezi s pitanjem Predsjedništva, da bi to moglo biti procijenjeno kao kredibilan napor", pojasnio je Džaferović.

Sastanak "šestorke" će, po nekim najavama biti iskorišten i za razgovor o ostalim gorućim pitanjima poput budžeta za 2012., budžetskog okvira za period do 2014., vojnoj i državnoj imovini i drugim pitanjima.