BiH
51

Danas sastanak SDA i HDZ, Izetbegović poručio: Nema Dodika, crtanja granica, ultimatuma

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sastanak stranaka SDA i HDZ trebao bi biti održan danas prije podne u Mostaru. Kako je najavljeno, lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao i pregovarački timovi, razgovarat će o formiranju vlasti na državnom nivou, na nivou Federacije i kantona.

Izetbegović je jučer novinarima kazao kako očekuje da će se postići određeni dogovori u Mostaru te da je SDA spremna da napravi mehanizme koji će "razbiti bojazan Hrvata u BiH da su potisnuti" te da će na današnjem sastanku biti potpisani okvirni zaključci.

"Ukoliko bude pristup 'ili kako ja želim ili niko', onda neće ići nikako", rekao je Izetbegović jučer novinarima.

Stvaranje dvije škole, dvije televizija, entiteta i izbornih jedinica "pod jednim krovom" nije pravi put, naglasio je Izetbegović.

Ukoliko bude postignut dogovor sa HDZ-om BiH, Izetbegović je najavio da se u dokumentu "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018", koji su 9. novembra u Sarajevu potpisali lideri SDA, DF, SDS, PDP i NDP, neće mnogo toga promijeniti, osim što će biti dodati zahtjevi predstavnika hrvatskog naroda.

"Dragan Čović i HDZ prigovaraju što se na koaliciji radilo bez njih, ali Čović je bez nas radio sa SNSD-om i tu ne bi trebalo biti ljutnje. Valja uraditi ono što je najbolje za građane BiH, a kada su u pitanju SDA i HDZ, ono što je najbolje za Bošnjake i Hrvate. HDZ ima određene zahtjeve, ali i mi imamo specifične zahtjeve kada je riječ o pozicijama Bošnjaka na teritorijama gdje su Hrvati većina", rekao je Izetbegović jučer na Glavnom odboru SDA.

On je jučer izjavio da je nemoguće da BiH nastavlja putem koji je išla proteklih godina, na pitanje šta će se desiti ako Čović bude tražio da SNSD i Milorad Dodik budu dio vlasti na državnom nivou.

"Proveli smo osam godina pod diktaturom Milorada Dodika. Zemlja je zaustavljena, ekonomske reforme su zaustavljene, evropski put je zaustavljen, preuzimanje MAP-a je zaustavljeno, IPA fondovi su propali... Toliko je zakona koje je SNSD oborio bez pravog obrazloženja u Parlamentarnoj skupštini BiH da se na taj način ništa ne može napraviti", rekao je Izetbegović.