BiH
15

Danas sastanak roditelja iz Konjević Polja s nadležnim ministrom

Piše: N. N.
Muhizin Omerović zajedno s djecom iz Konjević Polja tokom protesta ispred OHR-a (Foto: Klix.ba)
Muhizin Omerović zajedno s djecom iz Konjević Polja tokom protesta ispred OHR-a (Foto: Klix.ba)
Danas će se u 11 sati i 30 minuta u Kravici održati sastanak ministra prosvjete i kulture RS-a Daneta Maleševića i roditelja bošnjačke djece koja već dvije godine ne pohađaju osnovnu školu u Konjević Polju.

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja, kaže za Klix.ba kako je sastanak inicirao ministar Malešević te da će se oni odazvati sastanku iako nemaju velika očekivanja.

"Ovo je prvi sastanak s ministrom Maleševićem otkako je preuzeo funkciju ministra prosvjete i kulture. On je inicirao sastanak i mi ćemo otići da vidimo šta će biti", kaže Omerović.

Problem bošnjačke djece u Konjević Polju, kao i u nekim drugim mjestima u bh. entitetu Republika Srpska, još uvijek nije riješen.

S obzirom na to da nova školska godina počinje uskoro, Omerović kaže da oni pripremaju sve da djeca ponovo krenu u Edukativni centar u Novoj Kasabi, a ne u školu u Konjević Polju.

"Ništa još nije riješeno. Mi idemo na taj sastanak jer mi jesmo za to da vratimo djecu u školski sistem, ali nikada nećemo odustati od naših zahtjeva, barem minimuma naših zahtjeva", navodi Omerović.

Osnovni zahtjev roditelja jeste da se djeci omogući pohađanje nacionalne grupe predmeta, da se osiguraju tehnički uvjeti za pohađanje nastave u objektu škole u Konjević Polju te da minimalno četiri Bošnjaka budu u Školskom odboru koji ima sedam članova.

"Uvjet svih uvjeta jeste da sve što dogovorimo bude stavljeno na papir i potpisano od ministarstva. Usmena obećanja ne prihvatamo jer smo previše puta izigrani", dodaje Omerović.

Škola u Konjević Polju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Škola u Konjević Polju (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Omerović navodi i da posljednje dvije godine ništa nije urađeno na rješavanju njihovih problema o čemu svjedoči i stanje objekta u kojem bi djeca trebala pohađati nastavu.

"U školi u Konjević Polju, koju sada pohađa 30-ak učenika, još uvijek nije riješen problem pitke vode, a da ne govorimo o tome da nisu poboljšani neki drugi uvjeti", kaže Omerović.

Prema njegovim riječima oni ne očekuju mnogo od sastanka jer je ministar Malešević na nedavnoj ministarskoj konferenciji koju je sazvao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, odbio da potpiše zaključke koji su tražili hitno rješavanje problema djece u Konjević Polju.