BiH
7

Danas sastanak o pravnim pitanjima u implementaciji presude Sejdić-Finci

SRNA
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sastanak o pravnim pitanjima u vezi sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" bit će održan danas u Sarajevu, potvrđeno je Srni u Delegaciji EU u BiH.

Sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka iz Federacije BiH dio je niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže, a koji proizilaze iz trećeg sastanka dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, održanog 1. i 10. oktobra u Briselu.

Cilj današnjeg sastanka je da se razjasne neka tehnička pitanja i da se pokušaju približiti stavovi sagovornika kako bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, rečeno je u Delegaciji EU.

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Jean Eric Paquet izrazio je nadu da će današnji sastanak biti konstruktivan i da bi trebalo da doprinese da sagovornici u BiH postignu dogovor.

"Naši napori u vezi sa rješavanjem ovog pitanja su u toku i iskreno se nadamo da će rješenje uskoro biti postignuto", rekao je on.

Evropska komisija ohrabruje sve strane u njihovim naporima, jer je ovo preostali uslov za BiH da krene naprijed u procesu evropskih integracija.

Evropska komisija je i dalje opredijeljena da nastavi da pruža pomoć u aktivnostima ka postizanju dogovora, ali odgovornost za dogovor, njegovo donošenje i provođenje ostaje na liderima i institucijama BiH.

Dalje najave za medije povodom današnjeg sastanka nisu planirane, rečeno je Srni.