Ilija Jurišić u Tuzli
0

FOTO+VIDEO / "Danas sam ponovo rođen!"

Sarajevo-x.com
Ilija Jurišić (Foto: Fotoservis)
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Ilija Jurišić u poslijepodnevnim satima stigao je u rodnu Tuzlu, gdje ga je ispred zgrade Općine dočekalo nekoliko hiljada sugrađana.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović obratio se sugrađanima ističući da su građani BiH 1.249 dana čekali da svane dan kada će Jurišić biti oslobođen i konačno dočekali.

"Doborodošao u svoju Bosnu i Hercegovinu, u svoju Tuzlu", kazao je Imamović Jurišiću i pozvao ga da se obrati okupljenim građanima.

"Dragi moji Tuzlaci, draga moja Tuzlo, Bosno i Hercegovino, kad vas vidim u ovolikom broju, onda sebi dajem za opravdanje da sam izdržao i zdravstveno i psihički zahvaljujući vama i vašoj podršci. Ja osjećam da sam danas ponovo rođen i da ću ponovo živjeti i susretati se sa svojim dragim Tuzlacima, Bosancima i Hercegovcima. Neka nam živi naša zemlja, neka živi Tuzla, neka živi sloboda za koju smo se borili", kazao je kratko Ilija Jurišić, koji se vratio u Tuzlu nakon tri godine i pet mjeseci provedenih u beogradskom pritvoru, dok su njegovi sugrađani aplaudirali i skandirali.

Dolaskom Ilije Jurišića u Tuzlu, oko 18.00 sati počelo je veselje. Kada je ušao u svoj rodni grad orkestar KUP “Bosna” zasvirao je pjesmu "Bosno moja, divna, mila..." za koju je Ilija danas rekao da mu je najdraža.

Jurišić je s osmijehom na licu šetao kroz masu građana, pozdravljao se s njima, grlio ih, ljubio, te razgovarao...

Podsjećamo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA 15. maja 1992. godine.

Ilija Jurišić je od danas slobodan čovjek, a bit će održan novi prvostepeni postupak, odluka je vijeća Apelacionog suda u Beogradu. Jurišiću je ukinut pritvor i dužan da se javi na poziv suda kada to bude potrebno.