BiH
11

Danas ročište o prijedlogu za određivanje mjera zabrane Naseru Oriću?

FENA
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u povodu prijedloga postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH - da se Naseru Oriću izreknu mjere zabrane, najvjerovatnije, će biti održano danas.

Ovo je Feni potvrdila advokatica Lejla Čović iz Orićevog advokatskog tima, istaknuvši da će se odbrana protiviti zahtjevu Tužiteljstva.

Smatra da nema razloga za određivanje mjera zabrane, podsjećajući da je tužitelj zatražio određivanje mjera kojima bi Oriću bilo ograničeno kretanje na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu s ustaljenom sudskom praksom, konačnu odluku o predloženim mjerama će, nakon njihovog razmatranja na ročištu te iznošenja stavova strana u postupku, donijeti sudija za prethodni postupak Suda BiH.

Podsjećamo, Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH za područje Srebrenice, u petak navečer je uz prijedlog za određivanje mjera zabrane pušten na slobodu, budući da nije utvrđen zakonski osnov za njegovo zadržavanje.

Orić je uhapšen 10. juna prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije. Potom mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Njegovo izručenje je putem nadležnih organa zatražila i Bosna i Hercegovina, nakon čega su vlasti Švicarske Konfederacije odlučile Orića izručiti BiH.

Orić je u petak prebačen u Sarajevo švicarskim vojnim avionom, a potom zadržan u Tužiteljstvu BiH.