BiH
0

Danas razmatranje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Predloženi zakon prošle je sedmice usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Izmjenama se, između ostaloga, predviđa uvođenje pasivne registracije birača, a skraćuje se i izborni period sa 180 na 150 dana.

Predviđeno je i razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o primjeni privremenih mjera prema licima koja su optužena a nisu dostupna Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i licima uključenim u pružanje pomoći licima optuženim od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Predstavničkog doma da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ombudsmenu za ljudska prava BiH razmatra po hitnom postupku, kao i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po istoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na dnevnom redu su, između ostaloga, i izvještaji Zajedničke komisije oba doma koja je postigla sporazuma o identičnom tekstu Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2006. godinu kao i zakona o njegovom izvršenju.

Među nekoliko izvještaja koje bi delegati trebalo da razmatraju je i Izvještaj o aktivnostima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH za period od 1. juna do 31. decembra 2004. koji je dostavljen kao povjerljiv materijal.