BiH
0

Danas razgovor boraca i predstavnika vlasti zbog kašnjenja boračkih naknada

FENA
Predstavnici Upravnog odbora federalnog Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. razgovarat će danas poslijepodne u Sarajevu s više zvaničnika izvršne vlasti Federacije o realizaciji zaključaka vanredne skupštine ovog saveza od 2. juna u Sarajevu.

Skupština je, naime, tada dala rok od pet radnih dana odgovornima da nađu način za isplatu naknada koje demobiliziranim braniteljima zakonski pripadaju mjesečno u vrijeme dok su nezaposleni, a nisu isplaćene još od marta u većini kantona u Federaciji.

Mehmed Šišić, predsjednik Saveza, Agenciji FENA je kazao da očekuje pozitivan ishod današnjih razgovora koji će se, prema njegovim riječima, voditi u kabinetu potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, a prisustvovat će im i federalni premijer Nedžad Branković te ministar za boračka pitanja u Federalnoj vladi Zahid Crnkić.

Na vanrednoj skupštini Saveza demobiliziranih branitelja zaključeno je i da će 17. juna, za kada je najavljivana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u 12.05 sati borci početi proteste ispred zgrada Federalne vlade i Parlamenta ako odgovorni u međuvremenu u postavljenom petodnevnom roku ne nađu rješenje za isplatu zakasnjelih naknada.

Ukoliko dođe do protesta, bit će zatražena smjena predsjednice Federacije Borjane Krišto, potpredsjednika Mirsada Kebe, federalnog dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande, kao i federalnih ministara za boračka pitanja te za rad i socijalnu politiku Zahida Crnkića i Perice Jelečevića, zaključeno je također na vanrednoj skupštini boračkog saveza 2. juna.

Pošto je cilj Saveza potpuna implementacija Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, bit će također zatražena zajednička vanredna sjednica oba doma Parlamenta Federacije i rasprava zbog problema u njegovoj implementaciji, zaključeno je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safet Softić danas je Agenciji FENA kazao da je 17. juni najavljivani, ali ne i službeno potvrđeni datum naredne sjednice ovog doma i dodao da će narednog utorka Kolegij Doma precizirati datum.

Ukoliko bude zahtjeva za održavanje vanredne sjednice u Parlamentu koja će se eventualno tražiti zbog rasprave o boračkim problemima, Kolegij će i o tome odlučivati narednog utorka, izjavio je Softić.